Belgijski parlament odobrio prijem Severne Makedonije u NATO

Autor: Tanjug

Svet

26.04.2019

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Belgijski federalni parlament ratifikovao je Protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, prenosi MIA.

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA

Ovu informaciju saopštio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rejnders na svom Tviter nalogu. 

- Zadovoljstvo mi je da saopštim da je belgijski parlament odobrio zakon kojim se prihvata pristupni protokol za Republiku Severnu Makedoniju u NATO - napisao je Rejnders. 

Predlog zakona o pristupanju Severne Makedonije u Alijansu pre dve nedelje odobrila je belgijska vlada. 

Procedura u Belgiji predviđa da prvo zakon dobije zeleno svetlo od stran Državnog saveta (vlade), čije mišlenje iako nije obavezujuće, veoma je važno, a nakon toga da sledi odobrenje od strane parlamenta. Regionalni parlamenti u Belgiji nisu uključeni u ovaj proces, već samo federalni parlament. 

Belgija je 12. država članica NATO koja je odobrijla prijem Severne Makedonije u Alijansu. Početkom aprila protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO ratifikovali su parlamenti u Poljskoj i Slovačkoj. 

Prva država koja je ratifikovala ovaj protokol bila je Grčka, što je bilo jedan od uslova za promenu ustavnog imena države. 

Nakon parlamenta u Atini, protokol je bio ratifikovan u parlamentima u Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Litvaniji, Danskoj, Poljskoj i Slovačkoj. 

Nakon ratifikacije protokola u parlamentima svih zemalja-članica NATO, Severna Makedonija će postati punopravna članica sa pravom glasa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading