PLENKOVIĆ ODLUČIO: Evo šta će biti s pločom "Za dom spremni"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.08.2017

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski premijer Andrej Plenković traga za zakonitim rešenjem za uklanjanje sporne spomen ploče sa ustaškim pokličom "Za dom spremni" u Jasenovcu, a koja je nakon izave ministra pravde Dražena Bošnjakovića da za to nema uporišta u zakonu, ozbiljno zapretila padu vlade, piše zagrebački Jutarnji list.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ploča bi trebalo da bude zamenjena

- Naći ćemo zakonit način za zamenu ploče - kratko je rekao Plenković na pitanje sudbine spomen-ploče 11 pripadnika HOS, koja je podignuta u Jasenovcu, a sporna je, piše list, zato što se u grbu Udruženja HOS-a nalazi ustaški pozdrav "Za dom spremni".

HNS, manja članica vladajuće koalicije, postavila je rok za uklanjanje pomenute ploče i poručuju da, ako do toga ne dodje, da će oni smatrati da su izigrani i da nemaju šta više da traže u ovoj vladi. Mediji su spominjali da je krajnji rok HNS za uklanjanje ploče kraj septembra.

Premijer Plenković, međutim, nije rekao kada će ona biti uklonjena, niti je otkrio hoće li se pričekati donošenje novog zakona, ili će se pritom pozvati na odluke Ustavnog suda, koje kažu da je upotreba fašističkih simbola nedopustiva.

Jutarnji napominje da je Plenković nedvosmisleno rekao da će ploča biti zamenjena, kao i da će vlada to učiniti na način koji neće dozovliti dilemu da li će taj potez biti zakoni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading