Crnogorski ministar provocira Srbe: Kosovo je lider na Balkanu u poštovanju manjinskih prava

Autor: Tanjug

Svet

16.04.2019

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka tvrdi da je tzv. Kosovo lider na Balkanu kada je u pitanju poštovanje manjinskih prava, a jedini minus im je to što nemaju Crnogorce kao ustavnu kategoriju.

RepublikaFoto: Tanjug
Mehmed Zenka

- Ako idemo ka Evropi, onda moramo da slušamo šta Evropa misli o nama. Evropa misli da smo daleko ispred svih balkanskih država i to po svim kriterijima. Ali, ima jedna istina, imamo državu Kosovo, gde manjine imaju veća prava nego manjine u Crnoj Gori - rekao je Zenka, otvarajući školu političkih studija "Položaj manjina u Crnoj Gori - koja je održana u Ulcinju."

On smatra da tzv. Kosovo ima samo jedan minus.

- Imamo jedan minus, nemamo Crnogorce kao ustavnu kategoriju, ali imamo spremnost vlasti, a i mi kao Albanci smo pokazali spremnost da utičemo na vlast Kosova da što pre Crnogorci budu ustavna kategorija. Ali, to nije krivica kosovskih političara, već krivica velikosrpske politike - naveo je Zenka, preneo je portal IN4s.

On je kazao da je imao sastanak sa udruženjima Crnogoraca na Kosmetu.

- Od osam, šest udruženja imaju centralu u Beogradu, u smisli savetovanja. Samo dve su procrnogorski orijentisane. Rekao sam im - onaj čija je adresa Podgorica njima mogu pomoći. Onima kojima je adresa u Beogradu - nisam ministar za njih i ne mogu im pomoći. Mogu pomoći samo onima koji traže pomoć od Crne Gore. Na tu poruku neki su se naljutili, a oni koji su procrnogorski orjentisani su dobro reagovali i brzo će dobiti priznanje da budu ustavna kategorija - kazao je Zenka.

Prema njegovim rečima, nikom u Crnoj Gori ne bi trebalo da smetaju albanski nacionalni simboli.

- Mi, Albanci, ne želimo da bilo kome smeta naš simbol. Mi nemamo problema sa svojim koalicionim partnerima, već sa nižim činovnicima u kojima još "tinja ona otrov" - naveo je Zenka.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading