Oštra reakcija LGBT na izjavu sarajevske političarke

Autor: Tanjug, Republika

Svet

03.04.2019

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizacioni odbor BH Povorke ponosa uložio je žalbu Ombudsmanu za ljudska prava BiH i tražio javno izvinjenje Samre Ćosović-Hajdarević, zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo zbog podsticanja na diskriminaciju i segregaciju.

RepublikaFoto: pixabay.com/youtube.com/Televizija5%20BiH/printscreen
LGBT i Samra Ćosović-Hajdarević

Takođe, od Etičkog komiteta Skupštine KS traže da kazne zastupnicu Samru Ćosović-Hajdarević zbog kršenja Etičkog kodeksa dok od SDA traže da se u narednim istupima, bez obzira na stav o održavanju povorke, suzdrže od govora mržnje i pozivanja na diskriminaciju.

Izjava Ćosovićeve izazvala je lavinu reakcija u BiH društvu i na društvenim mrežama, a ubrzo nakon toga Fejsbuk je blokirao njen profil na tri dana, preneo je sarajevski portal Klix.

- Profil zastpunice Samre Ćosović-Hajdarević je blokiran od onih koje žele da naše društvo unište svakojakim nemoralnim odnosom u društvu. Mi nastavljamo svoju borbu - objavila je Ćosović-Hajdarević na svom fejsbuk profilu.

Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Samra Ćosović-Hajdarević prokomentarisala je najavu održavanja prve BH Povorke ponosa, koja je najavljena za 8. septembar u Sarajevu, ističući kako želi da se LGBT osobe izoluju i sklone od društva.

U međuvremenu je Kantonalni odbor bošnjačke Stranke demokratske akcije Sarajevo pozvao organizatore prve BH Povorke ponosa da odustanu od svoje namere jer će se time, tvrde, samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja.

BiH je jedina država regiona u kojoj još nije održana Parada ponosa, a inicijativa za njeno održavanje došla je od 15 aktivista i aktivistkinja iz Prijedora, Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih delova BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading