Brnabić: Jačanje saradnje sa susedima jedan od prioriteta; Zaev: Kraj krize

Autor: Tanjug

Svet

26.08.2017

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Regionalna saradnja i jačanje odnosa sa susedima prioriteti su Vlade Srbije, istakla je danas premijerka Ana Brnabić na neformalnom skupu premijera zemalja Zapadnog Balkana u Draču.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ana Brnabić na neformalnom skupu premijera u Draču

- Članstvo u Evropskoj uniji strateško je opredeljenje Srbije, naglasila je premijerka, podsećajući da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i napretku regiona Zapadnog Balkana ka EU - pišu agencije.

Na sastanku koji je bio zatvoren za medije, premijerka je govoreći o prekograničnoj saradnji u svim segmentima, rekla da, u pogledu infrastrukturnih projekata, naši prioriteti ostaju autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač (Autoput mira), rekonstrukcija i modernizacija pruga Niš-Dimitrovgrad, Budimpešta-Beograd, Beograd-Niš i Beograd-Bar, obilaznica oko Beograda, kao i radovi na Savi i Dunavu kao glavnim plovnim putevima.

Beograd povezan sa celim regionom

- Beograd je važno saobraćajno čvorište i ima odlične veze sa celim regionom - rekla je predsednica vlade. 

Brnabićeva je konkretno predložla da svaki kabinet odredi osobe koje bi bile zadužene za saradnju privrednih komora u regionu.

Učesnike skupa je dočekao pemijer Albanije Edi Rama, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsednik Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Kiril Miler.

Učesnici skupa su i predstavnici Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma (KIF), prve zajedničke institucije u regionu koju su osnovale privredne komore tih zemalja.

Kraj krize između Makedonije i Srbije

Na nedavnu političko diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena je tačka, izjavio je danas u Draču predsednk makedonske vlade Zoran Zaev. 

Zaev je novinarima, nakon prve sesije neformalnog premijerskog skupa zapadnobalkanske šestorke, na pitanje novinara da li je kriza završena, rekao:

- Svakako da jeste. Istina razgovor sa predsedikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica.

Zaev kaže da je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading