Petrič: Putinu nije stalo do Balkana, već da se inati EU!

Autor: blic.rs

Svet

25.08.2017

09:55 >> 09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski ekspert za Balkan i nekadašnji visoki predstvanik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Volfgang Petrič, koji u subotu puni 70 godina, ističe da su strani uticaji na Zapadnom Balkanu precenjeni, i da Srbija, kao najvažnija zemlja regiona, budućnost vidi u EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Petrič smatra da Srbija samo flertuje sa Rusijom, a želi u EU

Petrič je, u izjavi aenciji APA, rekao da se zemlje zapadnog Balkana moraju pojedinačno ocenjivati.

Flert sa Rusijom, put u EU

- Nedavno sam bio u Srbiji i tamo, i pored flertovanja sa Rusijom, video sam da zemlja budućnost vidi u EU. Srbija je najvažnija zemlja regiona i pitanje srpsko-albanskih odnosa, pre svega sa Kosovom, odlučujuće je. Austrija mora tu da se više zalaže pošto u regionu uživa veliki ugled - naglasaio je on.

Prema njegovom mišljenju, strani uticaji na Balkanu je precenjem.

Putinov inat

- Predsedniku Vladimiru Putinu nije stalo do Balkana, već da se inati EU. Prikazivanje slabosti EU je pravi cilj ruske spoljne politike. Zbog toga je neophodno sa Putinom razgovarati čvrsto, ali konstruktivno - objasnio je Petrič.

Politika embarga, koju, kako smatra Petrič, u stvari vodi SAD, ne funkcioniše i učinila je stvari još mnogo gorim.

Petrič, međutim, smatra da sankcije sada ne treba bezuslovno ukinuti, ali je stvar diplomatije da se pronađe kompromis sa važnim susedom Rusijom.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini i Kosovu, nekadašnji austrijski diplomata istakao je da su u zaostatku za ostalima u regionu, ali da „politika može tamo više postići“.

Priština možda ni za 30 godina ne bude spremna za EU

Petrič je ocenio da, ako na Kosovu ne budu rešeni politički problemi, odnosno institucija, Priština ni za 30 godina neće biti spremna za pristupanje EU.

U Bosni, prema njegovim rečima, neće biti napretka, ako se ne prevaziđe podela na tri dela države.

Disfunkcionalnost države pogoduje, kako upozorava, potencijalniim islamističkim teroristima.

Međutim, on ističe da se ne treba preceniti uticaj Turske i Saudijske Arabije na Zapadnom Balkanu, dodajući da postoje statitike koje pokazuju da procentualno više džihadista dolazi iz Belgije nego Bosne.

Petrič je ukazao da je nefunkcionišuća država izazov i da EU mora na tome raditi.

Preduslov za pristupanje država regiona EU je svakako reforma Unije, ocenio je on, dodajući da je bitnije od pitanja kada će uslediti pristupanje, svakako koje reforme moraju biti sprovedene u državama kandidatima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading