Srp, čekić i petokraka na Pavelićevom grobu

Autor: rts.rs, Republika

Svet

05.03.2019

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepoznata osoba je išarala grobnicu porodice Pavelić u Madridu, nacrtavši nekoliko simbola srpa i čekića, zvezdu petokraku i natpise SKOJ.

RepublikaFoto: wikimedia/ Ante Pavelić
Srbomrzac: Ante Pavelić

Fotografiju išarane grobnice objavljena je na Fejsbuk stranici Hrvati Deutschland, a prenose saopštenje "Odbora koji brine o ostavštini Višnje Pavelić". 

"U Madridu oskrnavljena grobnica porodice Pavelić. Oba grobna mesta išarana crvenom bojom, natpisima SKOJ i zvezdom petokrakom. Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, poslednje umrle od troje dece poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, dr Ante Pavelića, poslao je fotografiju grafitima išarane grobnice porodice Pavelić u Madridu te kratko saopštenje u kojem osuđuje 'vandalski čin skrnavljenja grobnice porodice Pavelić'", navodi se u saopštenju.

Uz napomenu kako "svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mesto", a živi "na odavanje počasti svojim mrtvima", Odbor koji brine o ostavštini Višnje Pavelić, a time i o njenoj porodičnoj grobnici u Madridu, navodi kako su "neokomunistički izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije".

RepublikaFoto: facebook.com/Hrvati Deutschland

Dodaje se da se na fotografiji vidi grobnica u kojoj su pokopani dr Ante Pavelić, njegova supruga Mara, sin Velimir i kćer Višnja Pavelić, da je oskrnavljena grafitima ispisanim na ćirilici i komunističkim simbolima srpa i čekića.

- Na nekoliko mesta na ćirilici je ispisana i skraćenica SKOJ, a koja znači Savez komunističke omladine Jugoslavije. Krst iznad dvaju grobnih mesta je takođe oskrnavljen i precrtan crvenom bojom, a ispod njega je nacrtana komunistička zvezda petokraka, srp i čekić te natpis SKOJ - navodi se u objavi.

S obzirom na to da se radi o privatnom madridskom groblju, Odbor koji brine o ostavštini porodice Pavelić navodi kako su uputili pismo vlasnicima groblja i zatražili saniranje oštećenja sa čišćenjem grobnice i uklanjanje jugokomunističkih simbola.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading