ZABRINUT: Rama pruža ruku opoziciji, ali izbore ne da

Autor: Tanjug

Svet

22.02.2019

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Edi Rama prviput priznao da bi odluka opozicije da vrati mandate mogla da ugrozi put ka EU. On je lidere opozicije pozvao na razgovor, ali je odbio izbore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Edi Rama

Albanski premijer ocenio je danas da vraćanje mandata poslanika opozicije nanosi štetu političkom životu u zemlji, i predstavlja destruktivan izbor i katastrofu za Albaniju koju su joj nanela "sopstvena deca", prenosi A1on.mk.

Ocenjujući da je opoziciono napuštanje parlamenta "loša vest za albansku demokratiju", Rama je prvi put priznao da to može da dovede do neuspeha u otvaranju pregovora sa Evropskom unijom u junu ove godine. 


- To može biti fatalno za otvaranje pregovora ove godine, kao i video zapisi nasilnih protesta iz prošle subote koje cirkulišu po svetu. Nisam spokojan što je albanska opozicija danas postala prava briga za naše partnere SAD i EU - istakao je Rama. 

On je optužio opoziciju da je postupila ovako zbog partijskih interesa, kako bi izazivala raspisivanje prevremenih izbora. 

- Moramo da pokušamo da gledamo jasnije. Opozicija je preuzela korak koji je nepoznat u zapadnim demokratijama. Ja polazim od sebe, izabran sam za premijera Albanije po drugi put na izborima koji su sprovedeni od strane zajedničke vlade sa opozicijom, dajući opoziciji sve ministarske resore koje je tražila - naglasio je Rama. 


I pored toga što se albanska opozicija vratila poslaničke mandate, premijer Rama smatra da je jedini način da se s njom sarađuje taj da se sedne za sto i razgovara, a ne da se razmišlja o prevremenim izborima i prelaznoj vladi. 

- Izbori će biti u junu 2021. godine... Ruka za dijalog opoziciji je pružena. Njihov parlamentarni život je završen za ovu parlamentarnu vlast, ali njihov politički život se nastavlja. Mi ćemo ponizno služiti ljudima. Oni koji su pobegli stvoriće veće nerazumevanje i podele, ali mi koji smo tu učinićemo nemoguće kako bismo se ujedinili što je više moguće - zaključio je Rama.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading