IMAĆEMO OZBILJNIH PROBLEMA: Ministar BiH potvrdio da među migrantima u BIH ima terorista!

Autor: jutarnji.hr

Svet

19.02.2019

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je da je pet ilegalnih migranata iz Avganistana pod posebnim nadzorom bezbednosnih službi u BiH jer su identifikovani kao osobe povezane sa terorizmom

RepublikaFoto: youtube.com/ PULS BN TV
Dragan Mektić

On je dodao da će konačna odluka o tome šta će sa njima zavisiti od dodatnih provera koje su u toku.

- Tačna je informacija da je ovih pet osoba povezano sa terorizmom i terorističkim aktivnostima. Trenutno su u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, ograničena im je sloboda kretanja i u toku su provere njihovog puta i boravka. Kada se sklopi cela priča donećemo odluku - kazao je Mektić novinarima u Sarajevu posle sastanka operativnog štaba zaduženog za pitanje ilegalnih migracija.

Petorica Avganistanaca u BiH su ušli ove godine, a bezbednosne službe identifikovale su ih upoređujući biometrijske podatake. Osim njih u Imigracioni centar priveden još jedan Avganistanac, osumnjičen za veze s organizovanim kriminalom odnosno za krijumčarenje ljudima. Svima njima preti deportacija iz BiH, najavio Mektić.

Ministar bezbednosti BiH upozorio je u utorak kako su BiH kao i cela regija zapadnog Balkana suočene sa velikim izazovom koji može da se očekuje sa prvim danima proleća, jer postoje indicije o pokretanju novog migrantskog talasa iz Turske i Grčke ka zapadnoj Evropi.

Foto: Tanjug/AP

- Brinu nas informacije koje imamo, a tiču se migrantske krize odnosno činjenice da se u Grčkoj nalazi oko 70.000 migranata koji su u pokretu i žele ka Evropskoj uniji, kao i da je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku od oko 300 osoba - kazao je Mektić.

Dodao je kako je otvoreno pitanje hoće li ti migranti ka zapadnoj Evropi  krenuti preko Italije ili pak preko zapadnog Balkana, ali je izvesno da će bar deo izabrati BiH kao deo svoje rute.

- Mi ćemo u tom slučaju imati ozbiljnih problema - upozorio je Mektić.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Dodao je da EU i dalje ne pokazuje dovoljno zainteresovanosti da se ovaj problem reši, a zapadni Balkan ostaje žrtva takvog odnosa.

Po njegovim rečima, u BiH su zato fokusirani na to šta mogu sami da urade i zaštite granice na njenom jugoistočnom delu, prema Srbii i Crnoj Gori, na osiguravanju odgovarajućeg tretmana migrantima koji stignu u BiH i na to kako da spreče izvršenje krivičnih dela poput krađa i fizičkih napada.

Mektić je rekao da je operativni štab zaključio da ubuduće ne sme da se dozvoli koncentracija većeg broja migranata u Unsko-sanskoj županiji, koja prevazilazi kapacitete za njihov smeštaj.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading