Gruevski zatražio azil u Tirani, mađarska diplomatija mu obezbedila prevoz!

Autor: slobodenpecat.mk/Tanjug

Svet

18.02.2019

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji je u Mađarskoj dobio azil po napuštanju Severne Makedonije, kaže da je iz svoje zemlje otišao kao slobodan čovek i da je sada slobodan čovek.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nikola Gruevski

U prvom intervjuu za inostrane medije od dobijanja azila u Mađarskoj, Gruevski je rekao da nije begunac od pravde, već da je domovinu napustio zbog nepravedne optužnice sa političkom pozadinom, koja bi ga odvela u zatvor.

- Iz Tirane, preko Crne Gore i Srbije stigao sam u Mađarsku. Kao što je već poznato, prevoz mi je obezbeđen od strane mađarske diplomatije. Kada sam stigao u ambasadu u Tirani, zatražio sam politički azil, zbog političkih problema. Posle izvesnog perioda bio sam primljen u ambasadu i bio obavešten da će mi obezbediti prevoz do mađarske granice, gde bi mađarska imigraciona vlast odlučila hoće li mi biti odobren azil ili ne. Dodeljen mi je azil, politički azil zbog političkih problema - kaže Grusevski za Pink.

On je objasnio da je Mađarska članica EU i NATO, te da u njoj može dobiti vrstu boravka, kojom je zaštićen od daljeg političkog problema.

- Imam ličnu kartu za strance, pasoš koji daju ljudima koji dobiju azil i to je to. Ja sam slobodan čovek u ovoj zemlji - rekao je Gruevski

On je dodao da ne zna kako aktuelna vlast "priča o funkcionalnoj demokratiji, kada država članica EU dodeljuje politički azil nekadašnjem premijeru te zemlje zbog političkog problema".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading