"STEZALI SMO OBRUČ, NIJE MOGAO DA SE IZVUČE": Sarajevska policija o detaljima potere za višestrukim ubicom

Autor: Republika

Svet

12.02.2019

18:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je konačno lociran i u razmeni vatreni likvidiran višestruki ubica Edin Gačić u mestu Košćan na području Hadžića sazvana je vanredna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo na kojoj su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar policije KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Foto: www.index.hr/printscreen
Edin Gačić

Premijer Forto je rekao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP, MUP  Kantona Sarjevo i Tužilaštva Kantona Sarajevo radilo na pronalasku ubice, prenosi Klix.

On se zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku.

– Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja begunca. Sačekaćemo policijski izveštaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj – rekao je Forto.

Ministar MUP Kantona Sarajevo Admir Katica je naveo da Edin Gačić više nije  pretnja.

– Želim se setiti porodice preminulog Sultanića u Konjicu i našeg policajca. Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasedala, hvala svima koji su imali poverenja i dali nam podršku hrabrim policijskim službenicima cele BiH. Želim se zahvaliti FUP, OBA i SIPA koji su život i sigurnost građana činili normalnim – kazao je Katica.

On je istakao da je ovo bila najmasnovnija potraga u BiH.

RepublikaFoto: youtube.com/Hayat Media BiH
Specijalci koji su tražili Edina

– Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u ovo. I presretan sam da smo završili – naveo je on.

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS.

– Mi smo podneli izveštaj 10. februara protiv osobe koja je izvršila ubistvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i uporedili, imali smo sa spekta policijskog rada rasvetljeno krivično delo. Zajedno smo formirali štab i uključili više agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubistva. Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OBA koja je podeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana – rekao je Halilović, prenosi Srpskainfo.

On je istakao da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP, specijalnom jedinicom i MUP KS.

– Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP Kantona Sarajevo i on je van životne opasnosti. U toku je uviđaj – izjavio je Halilović.

Naveo je da su od početka bili zatrpani mnogobrojnim informacijama, ali da su sinoć imali informaciju OBA koja je upućivala na to gde se ubica nalazi.

– Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacije. Jutros je objavljena informacija. Stezali smo obruč, priključili su se pripadnici MUP SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije – kazao je Mevludin Halilović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading