Vođa kavačkog klana izručen Crnoj Gori!

Autor: novosti.rs

Svet

08.02.2019

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kotoranin Slobodan Kašćelan, označen kao jedan od vođa kavačkog klana izručen je danas oko 14.30 sati Crnoj Gori.

RepublikaFoto: youtube.com/Police of the Czech Republic
Hapšenje Kašćelana

Kašćelan je u Pragu uhapšen sredinom decembra prošle godine. Imao je kod sebe dva pasoša - francuski i kosovski, na ime Slobodan Perić.

Odmah nakon hapšenja u Prag su doputovali crnogorski istražitelji, ali je vođa Kavčana odbio da razgovara sa njima.

Dva dana kasnije češki mediji objavili su video snimak akcije hapšenja, čime su demantovane spekulacije da se sam predao.

Pre Kašćelana, u septembru je u Turskoj uhapšen Jovan Vukotić, koji slovi za vođu škaraljskog klana.

Kako je saopšteno, Slobodan Kašćelan se potražuje zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja.

Kašćelan je osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I. M.

- Takođe, Kašćelan se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je on krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao delovanje kriminalne organizacije uz tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unapred određen zadatak i ulogu - saopštio je Interpol.

Kako kažu, Kašćelan je formirao ozloglašeni kavački klan radi vršenja krivičnih dela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, proizvodnje i dilovanja droge, omogućavanje uživanje opojnih droga, davanje mita, teško delo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete,  pa je u traganju za njim sarađivalo više policija iz nekoliko evropskih država.

- Svakodnevna saradnja ostvarena je sa policijama Češke, Nemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gde je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke - saopštio je Interpol.

U toku je dalja komunikacija sa nadležnim organima Češke oko određivanja ekstradicionog pritvora po međunarodnoj poternici, u cilju izručenja Kašćelana Crnoj Gori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading