Đaci iz Hrvatske moraće u Jasenovac: Odluka hrvatske ministarke razbesnela ustaše

Autor: ANA VUŠOVIĆ MARKOVIĆ

Svet

07.02.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski đaci ići će na školske ekskurzije u Jasenovac, gde će učiti o brutalnim ustaškim zločinima nad Srbima! Ova odluka Blaženke Divjak, ministarke za nauku i obrazovanje Hrvatske, izazvala je osudu javnosti u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici, a naišla na pozdrave u Srbiji.

Jasenovac

PLJUJU PO MINISTARKI

Naime, hrvatsko Ministarstvo nauke i obrazovanja, najavilo je da će škole u Hrvatskoj dobiti novu preporuku, da posete Spomen-područje Jasenovac, mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu.

- Ministarstvo će u skladu sa novim prosvetnim programom građanskog vaspitanja preporučiti školama posetu Spomen-područja Jasenovac. Ako se škole odluče za tu aktivnost, mogu istu na vreme uvrstiti u svoje školske programe - kažu u ovom ministarstvu.

RepublikaFoto: Tanjug

Ovo je prvi korak Hrvatske u pravcu ispravnog i poštenog tretmana žrtava ustaškog režima

Milorad Pupovac, SDSS

Ovakva odluka izazvala je lavinu uvredljivih komentara na društvenim mrežama, koji su uglavnom usmereni ka hrvatskoj ministarki.

- Baš me zanima da li nemačka deca idu na obavezne ekskurzije u Aušvic - glasio je jedan od komentara.

NEGIRAJU ZLOČIN

Uprkos crnoj istoriji i stradanjima nedužnih ljudi koja se vezuju za Jasenovac, ovo spomen-područje nikada ranije nije bilo mesto organizovanih školskih poseta. Muzejske radionice ovog područja nude novi pristup predavanja o holokaustu i genocidu nad antifašistima u Drugom svetskom ratu, što je osnov za učenje o ljudskim pravima.

- Pozdravljam ovu odluku i mislim da će biti od velikog značaja za dalju saradnju Srbije i Hrvatske. Ovo je prvi korak Hrvatske u pravcu ispravnog i poštenog tretmana žrtava ustaškog režima u Drugom svetskom ratu. Dugo se radilo na ovom programu, pa nisam iznenađen odlukom ministarke.

KOMENTARI: Baš me zanima da li nemačka deca idu na obavezne ekskurzije u Aušvic

Ovome je doprinelo dosta faktora, uključujući rad više ministarstava, ali i predstavnika Srba u Hrvatskoj. Insistirali smo da se preduzmu sve mere suprotstavljanja negiranju zločina ustaša nad Srbima i drugim narodima koji su ubijani u Jasenovcu - kaže za Srpski telegraf Milorad Pupovac, predsednik SDSS.

Prema podacima, tokom 2018, ovo spomen-područje posetilo je 15 školskih grupa, među njima osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske. Takođe, obišlo ga je i 19 školskih grupa iz inostranstva, najviše iz Italije (11) i Slovenije (4).

- Tokom 2017. Jasenovac je posetilo samo devet školskih grupa iz cele zemlje. Ako školama budu upućene preporuke za posetu bivšem logoru, to svakako vidim kao korak u dobrom smeru - kaže Ivo Pejaković, direktor SP Jasenovac.

Program posete Jasenovcu

  • Učenici će u SP Jasenovac raditi po obrazovnom programu koji traje oko tri sata i sastoji se od tri dela:
  • Poseta prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac uz stručno vođstvo kustosa
  • Obilazak memorijalnog muzeja
  • Radionice sa učenicima u prostoru obrazovnog centra

 

Ciljevi programa

Da se učenici upoznaju sa osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac

Osuda ustaškog pokreta i zločina počinjenih na osnovu rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama

Izazivanje saosećanja prema žrtvama i zatočenicima logora i poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija, koje određene pojedince i grupe u društvu etiketiraju kao drugačije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading