UTOPILI SE JER JE NEKO UKRAO PRSLUKE ZA SPASAVANJE?!

Autor: vijesti.me

Svet

05.02.2019

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Monahu Manastira Vranjina Goranu Kimpanovu (43), koji je upravljao čamcem nakon čijeg se prevrtanja utopilo četvoro lica u Skadarskom jezeru, određeno je zadržavanje do 72 sata. Na čamcu se nalazilo osam lica bez propisane opreme – prsluka.

RepublikaFoto: facebook.com/Jana Lutovac Kumburovic
Bračni par Kumburović

Advokat je kazao da je objašnjeno da su ranije koristili zaštitne prsluke, ali ne i u nedelju jer ih je neko par dana pre ukrao sa barke.

Za sada nema informacija da je krađa sigurnosnim prsluka prijavljena policiji. Kurir je pokušao to da sazna od Jugoslava Krpovića advokata monaha Gorana Kimpanova  da li je ova krađa prijavljena. On je međutim izjavio da nema informaciju tu informaciju. Takođe, nejasno je i zašto su se putnici ukrcali na čamac bez sigurnosne opreme dok se spremalo nevreme.

U 2004, prema statistici američke obalske straže, 90 odsto utopljenika koji su pali s broda nisu nosili prsluk za spasavanje, a mnogi od njih danas bi bili živi samo da su na sebi imali taj komad sigurnosne odeće.

Foto: Printskrin
Ratko Kumburović s ćerkom

Za krivična dela koja mu se stavljaju na teret predviđena je zatvorska kazna do 12 godina, a osnovno pitanje koje se postavlja je zašto putnici nisu imali prsluke za spasavanje. 

Zakonom je propisana zatvorska kazna do pet godina za izazivanje opšte opasnosti, odnosno za onog ko ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, otrova ili otrovnog gasa, radioaktivnih ili drugih jonizujućih zračenja, električne energije ili drugih opasnih sredstava ili ove uređaje ne održava u ispravnom stanju ili ih u slučaju potrebe ne stavi u dejstvo ili uopšte ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o merama zaštite i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu čija vrednost prelazi iznos od dvadeset hiljada evra.

Zakon predviđa blažu kaznu za onog ko to krivično delo učini iz nehata.

Članom 338 propisana je kazna zatvora do 12 godina, ako je usled tog krivičnog dela nastupila smrt jednog ili više lica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading