Detalji stravične tragedije na Skadarskom jezeru: Utopili se trudnica, njena ćerka i muž

Autor:

Svet

05.02.2019

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija i dalje traga za telima Ratka Kumburića i njegove ćerke Nine (12) iz Zete, kao i Darka Vujoševića iz Kuča, koji su se u nedelju oko 15 časova utopili na Skadarskom jezeru. Odmah posle tragedije iz jezera je izvučeno i beživotno telo Kumburićeve supruge Jane, koja je bila u četvrtom mesecu trudnoće.

RepublikaFoto: Printskrin
Potraga za nestalima

Poslednja grupa

Do tragedije je došlo usled jakog nevremena, kada su čamac Mitropolije crnogorsko-primorske, na kojem je bilo devet osoba, prevrnuli i potopili talasi. Čamac je u nekoliko tura prevozio vernike koji su u bili gosti manastira Vranjina, gde je, uz liturgiju, proslavljan imendan igumana Neofita. Kobnog puta njime je upravljao upravo Neofit, čije je pravo ime Goran Kimpanov (43) iz Zrenjanina. On, Vanja, Radojica i Ljiljana Rašović i još jedna osoba uspeli su da se domognu obale.

- Nas devetoro bili smo poslednja grupa. Pre nas su sveštenici prebacili još tri grupe. Oko 14.30 smo krenuli ka obali i odjednom je počelo veliko nevreme, udarili su nas talasi i došlo je do nesreće. Počeli smo da plivamo, da se spasava ko može. Ratko i Jana su mogli da se spasu, ali nisu hteli da ostave svoje dete - rekao je Rašović.

RepublikaFoto: Printskrin
Darko Vujošević

Gosti insistirali da krenu kućama

Boban Mikulić, jedan od gostiju koji je kobnog dana takođe bio u manastiru, ispričao je da su upravo gosti insistirali da se vrate kućama.

- Bilo je veliko nevreme i onda smo molili igumana Neofita da nas prebaci jer su neki od nas kasnili na posao. Jedan je morao u 16 sati da bude na poslu. Molili smo kaluđera da nas vozi Moračom da ne zakasnimo, a on nam je govorio da su talasi veliki i da sačekamo. Nismo hteli. Nas je prebacio pre grupe koja se izvrnula - kazao je Mikulić.

Rašević: Kada su počeli talasi, svi su krenuli ka prednjem delu čamca iako ih je sveštenik molio da se vrate na svoja mesta

Kada je čamac potonuo, majka je prva pokušala da spase ćerku Ninu, ali nije mogla da se izbori sa talasima.

RepublikaFoto: Printskrin

Uhapšen monah Neofit

Goran Kimpanov (43) iz Zrenjanina, svešteničkog imena Neofit, uhapšen je juče ujutro zbog nesreće u kojoj je nastradalo četvoro osoba.

- On je u nedelju saslušavan u podgoričkom centru bezbednosti jer je upravljao plovilom i jedini je odgovoran za ovu nesreću. Na teret mu se stavlja teško delo protiv opšte sigurnosti i u zakonskom roku oće biti priveden osnovnom državnom tužiocu u Podgorici - kazali su u policiji.

- Uhvatila je prvo Ninu ispod ramena, ali su ih poklopili talasi. Potom ju je malo izvukla, ali je dete počelo ponovo da tone. Nakon toga je ćerku uhvatila za kosu i potonule su obe. Ratko je tada krenuo da im pomogne, pružio im dasku, ali ga je talas poklopio, pa se i on utopio. Na kraju je i Vujošević pokušao da spase ovu porodicu, ali se i on utopio - navodi Rašović i dodaje da je on bio na svega dva metra do obale, ali je jedva uspeo da se spase.

RepublikaFoto: Printskrin

Darko heroj!

Podgoričani su juče odavali poštu svom sugrađaninu Darku Vujoševiću, koji je stradao herojskom smrću. Kako su ispričali očevici, Darko se već bio domogao obale kada je video da se nesrećna majka bori sa vodom da spase ćerku. Bez razmišljanja je uskočio u hladnu skadarsku vodu pokušavajući da ih spase i utopio se.

Panika u čamcu

- Garderoba natopljena vodom je dosta otežavala. Plivali smo levo-desno ka obali i nekako se spasli. Kada su počeli talasi, svi koji su bili na čamcu su se veoma uplašili i krenuli ka prednjem delu plovila iako ih je sveštenik molio da se vrate na svoja mesta, ali se čamac ubrzo izvrnuo - kazao je Rašović.

RepublikaFoto: Printskrin
Potraga

Deset godina čekali na drugo dete

Prijatelji Kumburovića i meštani Vranjine ispričali su da je ta porodica svake nedelje posećivala manastir na jezeru. Ovakvu tragediju u ovom kraju ne pamte. U jednom trenu utopili su se otac, majka, 12-godišnja ćerka i nerođena beba, koju su, prema rečima prijatelja, čekali deset godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading