Dodik oduvao provokatora Bakira: Izetbegovićeva apelacija osuđena na propast

Autor: Tanjug

Svet

28.01.2019

22:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ne može da postavlja uslove Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Republici Srpskoj, kao i da je njegova najava o podnošenju apelacije za preispitivanje imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom osuđena na neuspeh.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Milorad Dodik

Dodik je u emisiji "Ukrštenica" RTRS kazao da Srpska nije zadovoljna položajem u BiH, kao i da je na primeru BiH dokazano da se saživot ne može nametati.

- Republika Srpska je jedinstvena s imenom uspostavljenim kada je i formirana - pre rata s imenom pod kojim je i tokom rata bila deo pregovora, kao što je to bila i 1995. godine kada je uspostavljen mir - rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska svih 12 aneksa Dejtona potpisala kao strana i da postavlja pitanje:

- Čak i da se nastavi osporavanje imena koje je u Ustavu, šta je sa drugim aneksima Dejtonskog sporazuma?


- Dakle, to je tipična antidejtonska inicijativa i zato su i reagovali neki stranci - oceio je Dodik.

 

 

On je dodao da, iako su stranci reagovali, ne veruje da se u odnosu međunarodne zajednice išta promenilo.

Dodik je dodao da se to jeste desilo, čin Bakira Izetbegovića i SDA nazvali bi antidejtonskim.

Predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da je najava apelacije o preispitivanju imena Republike Srpske pred Ustavnim sudom akt uperen više protiv BiH, nego protiv Srpske koja je na novu političku krizu dala jasan odgovor.

- Nedvosmislen odgovor je naš status, šta god to značilo. To uvijek ne mora da znači samo nezavisnost, ali ja ne želim to da isključim. Svi kažu ''Opet se priča o tome''. Ne, to je samo jedna od mogućnosti. Evo mi predlažemo da se vratimo na dejtonske principe Ustava, da organizujemo BiH da bude ustavna, a ne neustavna zajednica - kazao je Dodik.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading