Mađarska saveznike Hitlera protiv SSSR-a nazvala herojima?!

Autor: sputniknews.com

Svet

13.01.2019

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Mađarske pozvala je u subotu da se oda počast mađarskim vojnicima koji su se "herojski borili na Donu" tokom Drugog svetskog rata.

- Setimo se herojstva naših dedova, junačkih mađarskih vojnika koji su se do smrti borili kod Dona - navedeno je na zvaničnom nalogu Vlade Mađarske na Fejsbuku.

U saopštenju je, takođe, navedeno da je u januaru 1943. godine "sovjetska armija krenula u napad" na Mađare, nakon čega je zemlja izgubila "120.000 vojnika, od kojih su mnogi zarobljeni". 

Budimpešta je na taj način podsetila na godišnjicu početka Ostrogoško-rosošanske operacije u kojoj je Crvena armija porazila vojsku nacističke Nemačke i njihove saveznije, među kojima su bili i mađarski vojnici.

Tada je na Donu Sovjetski Savez porazio nemačku, italijansku, mađarsku i rumunsku vojsku. Prema nekim podacima, nakon operacije među saveznicima nacista je poginulo više od 50.000 vojnika, a zarobljeno je više od 70.000. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading