Plenković pozeleneo! Njegov ustaša usred Srpske slavio sa Dodikom

Autor:

Svet

10.01.2019

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Hrvatske Andrej Plenković zatražio je od ministarke spoljnih i evropskih poslova Marije Pejčinović Burić, da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na konsultacije. Razlog je njegov jučerašnji odlazak na svečanost kod Dodika, pišu tamošnji mediji.

RepublikaFoto: twitter.com/Katarina Brecic‏
Andrej Plenković

Ivan del Vekio, hrvatski ambasador u BiH, bio je u sredu uveče na proslavi dana Republike Srpske, što je iznerviralo rukovodstvo Hrvatske.

U Vladi i ministarstvu kažu da nisu bili upoznati s odlaskom veleposlanika Del Vekija u Banja Luku na prijem povodom dana Republike Srpske.

- Detaljno će se ispitati kako je do toga došlo - saopštili su.

Ministarstvo je oštro osudilo odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, kojeg su u Hrvatskoj osudili da je počinip ratni zločin na području Šibenika 1991. godine.

U sredu, na svečanom prijemu u Banja Luci povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, s Miloradom Dodikom susreo se i hrvatski ambasador u BiH Ivan del Vekio.

Osim njega, u Banja Luci bio je i HDZ-ov Dragan Čović, zatim Vjekoslav Bevanda, dopredsednik HDZ-a BiH i još neki istaknuti članovi HDZ-a BiH.

Samo nekoliko sati pre svečanosti predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović posthumno je odlikovala Slavka Lisicu, nekadašnjeg oficira JNA, zbog čega su Hrvati počeli da urlaju i protestuju.

- Zgrožen sam prisustvom ambasadora RH Del Vekia na proslavi neustavnog "Dana RS", kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamernom činu koji ne ostavlja prostor za polemisanje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje - poručio je Denis Zvizdić, predsednik Vijeća ministara BiH.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading