(VIDEO) Mega-afera trese Bosnu! Novinarka nasankala lokalnog moćnika: "Kupila" diplomu za 1.350 evra, pa sve objavila!

Autor: telegraf.rs, Republika

Svet

04.01.2019

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinarka Žurnala Azra Omerović uspela je da za samo 17 dana stekne diplomu srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, a da nije bila ni na jednom času.

RepublikaFoto: youtube.com/ Magazin Zurnal Online
Azra Omerović i  Senad Pehlivanović

Dokumente je predala 20. decembra 2018. godine, a overenu diplomu sa svedočanstvima za sva četiri razreda srednje škole dobila je 3. januara ove godine. Jasno, na svoje ime i prezime. Školu je "završila" s vrlo dobrim uspehom.

Na diplomi Medicinske tehničke škole iz Sanskog Mosta piše da je učenica Azra Omerović upisala ''prekvalifikaciju'' 22. novembra 2016. godine i da je uspešno završila školovanje 15. novembra 2018. godine, odnosno mesec dana pre nego što je predala ''potrebnu dokumentaciju''.

"Polagala"anatomiju, fiziologiju...

U svedočanstvu piše da je uspešno polagala anatomiju i fiziologiju, higijenu sa zdravstvenom zaštitom, mikrobiologiju, medicinsku psihologiju, zarazne bolesti, patologiju, hirurgiju, farmakologiju, i da je ''odradila'' i praktičnu nastavu.

Priča je započela sredinom novembra. Žurnal je u posed dobio dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojoj je navedeno kako se na području Federacije BiH prodaju diplome srednjih škola i kako je sve manje-više u direktnoj vezi s Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH.

RepublikaFoto: youtube.com/ Magazin Zurnal Online
Radila posao Tužilaštva: Azra Omerović

U dokumentaciji koju poseduje Žurnal navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije i da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome.

Navedena su imena posrednika koji su delovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome.

Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice.

Novinarka je s njim obavila kratak telefonski razgovor i prvi sastanak u Sarajevu.

Za prekvalifikaciju, rekli su joj u školi, potrebna je najmanje godinu dana. Pehlivanoviću je trebalo mnogo manje... Samo je bitno da osigura 2.500 maraka (nešto manje od 10.000 kuna), odnosno oko 1.350 evra ili oko 160.000 dinara koje bi on ''predao direktorima i ostalima''.

Iako je na prvom sastanku bio sumnjičav, Pehlivanović 20. decembra pristaje da najkasnije do 15. januara Azri Omerović na njeno ime i prezime pribavi diplomu srednje medicinske škole.

S obzirom na to da je novinarka odbila da mu da novac unapred, Pehlivanović je kazao da će ''morati da traži alternativna rešenja'' i da ovaj put neće da ide preko Širokog Brijega. Na istom sastanku novinarki je dao ''specijalni broj telefona'', koji koristi za dogovore oko diploma.

 

 

Zapisi poziva, koji su u posedu Žurnala, dokazuju da je s tog broja isključivo kontaktirao već spomenuti Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, povezan s biznismenima bliskima HDZ-u BiH.

- Sve gotovo - pisalo je u poruci koju je Pehlivanović 2. januara ove godine u 14:46 poslao na broj koji je za potrebe ovog istraživanja koristila ekipa Žurnala.

Foto: youtube.com/ Magazin Zurnal Online
Azrina diploma od 1.350 evra

Primopredaja je bila zakazana za 3. januar. Pehlivanović se na zakazanom mestu pojavio sa svedočanstvima i diplomom o završenoj srednjoj Medicinsko-tehničkoj školi iz Sanskog Mosta. Overenu, s pečatom i čitkim potpisima, s ocenama iz predmeta koje "učenica" Azra Omerović nikad nije ni slušala.

Tužilaštvo ćuti

Pehlivanoviću su se, nakon što im je uručio diplomu, novinari predstavili. Sve su i snimili.

- Gospodine Pehlivanoviću, nažalost niste uhapšeni. Mi smo ovo završili samo da pokažemo da radite ovaj posao. Samo smo hteli da pokažemo da se ovo radi i da Tužilaštvo ćuti - rekao je novinar koji je došao za sto za kojim je Pehlivanović sedio s novinarkom kojoj je pribavio diplomu.

Pehlivanović je samo ćutao.

Na diplomi koju je uručio novinarki piše da je Medicinska tehnička škola u sastavu PU Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta. Formalni osnivač škole u Sanskom Mostu je Maida Cepić-Habibović. Njen suprug Šemsudin Habibović je poslovođa bez ograničenja.

On je potpisnik diplome koja je izdana na ime Azra Omerović.

RepublikaFoto: youtube.com/ Magazin Zurnal Online
Zaćutao: Senad Pehlivanović

Maida Cepić Habibović je, pored ovoga, direktorka i Javne ustanove Mešovita srednja škola Sanski Most. Njen suprug i potpisnik diplome Šemsudin Habibović je odbornik u Opštinskom odboru Sanski Most. Trenutno je kadar stranke A-SDA.

Ovaj Centar proteklih je godina isključivo poslovao s Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Radili su prevode kaznenih listova. Na službenoj stranici Medicinske škole piše da vrše obrazovanje odraslih u području medicinske struke.

- Iskusni i stručni predavači (doktori specijalisti), plaćena praksa u Nemačkoj, plaćeni putni troškovi, pismo preporuke, priznati sati stažiranja u Nemačkoj - navedeno je u ponudi Medicinske škole Sanski Most.

Na stranici je navedeno da polaznici ove škole stiču pravo na pripravnički staž i polaganje državnog ispita. Nude se zanimanja medicinske sestre i negovateljice.

Diploma vredi i u EU

- Naše diplome i uverenja o stručnoj osposobljenosti su priznati kako u BiH, tako i u zemljama Evropske unije - piše na stranici Centra za obrazovanje odraslih iz Sanskog Mosta.

Upravo tu diplomu, priznatu u BiH i EU, novinarka Žurnala stekla je za 17 dana. Bez ijednog sata prisustvovanja nastavi.

Sva dokumentacija na temelju koje su novinari započeli istraživanje bila je na raspolaganju Tužilaštvu BiH. Oni, međutim, nisu želeli da vode istragu, zaključuje Žurnal.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading