Stotine pretresa, robijaši ne odustaju: Evo šta sve švercuju po zatvorima!

Autor:

Svet

04.01.2019

10:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kazneno-popravnim ustanovama u Republici Srpskoj godišnje se obavi više stotina pretresa, a među supstancama i nedozvoljenim predmetima koji su pronalaženi kod zatvorenika su i droga i metalne šipke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto ilustracija

Tokom 2016. godine izvršeno je ukupno 411 pretresa, dok ih je u 2017. godini bio 551, a podaci o pronađenim nedozvoljenim predmetima u 2018. godini biće zbrajani početkom ove godine, potvrđeno je "Nezavisnim".

- Prema podacima Odeljenja za nadzor Ministarstva pravde u Vladi RS, u KPZ-ovima RS je u 2017. godini zabeležen trend smanjenja ukupih pronalazaka nedozvoljenih stvari i predmeta u odnosu na 2016. godinu. Dakle, smanjen je broj ukupih pronalazaka nedozvoljenih stvari i predmeta i to čak za 40 odsto u odnosu na isti period 2016. godine - kazali su za "Nezavisne" iz Ministarstva pravde RS.

Kako su dodali, pronađeni i oduzeti predmeti obično su iz grupe predmeta koji mogu poslužiti kao hladno oružje (komadi metala, metalne šipke, komadi cevi i slično), potom delovi i oprema za mobilne telefone (punjači za mobilne telefone, kartice), grejači, kuvala, medikamenti (obično tablete protiv bolova i slično).

Preciznije, u 2017. godini zabeležen je 31 pronalazak hladnog i opasnog oružja, gde spadaju metalne šipke, te 21 pronalazak mobilnih telefona i pribora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Kod osuđenika su 2017. godine u dva navrata pronađene droge tipa marihuane i hašiša, te u jednom slučaju droge tipa heroina i kokaina.

Godinu ranije ni u jednom zatvoru u RS nije pronađena droga, ali je zabeleženo 30 pronalazaka hladnog i opasnog oružja (metalne šipke).

Iz resornog ministarstva poručuju da pretresi uhapšenih koji zatvorsku kaznu ili pritvor izdržavaju u kazneno-popravnim ustanovama u RS predstavljaju jednu od preventivnih aktivnosti, koje se vrše kontinuirano, redovno, ali i vanredno.

Zakon propisuje da se pri dolasku osuđenika u KPZ radi izdržavanja zatvora kompletno pretresa i osuđeno lice i stvari, te se oduzimaju predmeti i stvari čije držanje nije dopušteno.

Foto: MUP Srbije

* Hladno i opasno oružje (metalne šipke) - 31

* Mobilni telefoni i pribor - 21

* Predmeti poput grijača, kuvala i slično - 14

* Opojne droge tipa marihuane i hašiša - 2

* Opojne droge tipa heroina, kokaina - 1

* Nedozv. medikamenti, tablete, med. pribor - 31

Tako se stvari za koje se sumnja da su namenjene za bekstvo zatvorenika, ugrožavanje reda i discipline, te stvari za koje se sumnja da mogu narušiti zdravlje oduzimaju, uništavaju ili predaju nadležnom organu.

Svako posedovanje ovih stvari smatra se lakšim ili težim disciplinskim prekršajem koji povlače disciplinsku odgovornost zatvorenika.

- Dakle, kada se kod zatvorenika pronađu nedozvoljene supstance ili predmeti, pokreće se disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti - pojašnjava za "Nezavisne" Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading