Kolinda uručila orden mučiteljki Srba!

Autor: index.hr

Svet

04.01.2019

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je predsednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović zahtev da dostavi objašnjenje čime je to pripadnica 72. vojne policije Tanja Belobrajdić zaslužila odlikovanje Republike Hrvatske — Red hrvatskog trolista.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Kolinda Grabar Kitarović

Zahtev Inicijative mladih za ljudska prava prenosimo u celosti:

„Predsednice, zbog čega ste odlikovali Tanju Belobrajdić?

Odlukom od 28. novembra 2018. godine Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je Tanju Belobrajdić ’za posebne zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu‘.

O kontroverzama vezanim za Tanju Belobrajdić i potencijalnim kršenjima ljudskih prava tokom devedesetih godina prošlog veka u Vojno-istražnom centru Lora pisali su brojni ugledni novinari i nezavisni istraživači.

Osim toga, Dalmatinski komitet za ljudska prava 2009. godine državnim je telima podneo krivičnu prijavu protiv Belobrajdićeve zbog ’osnovane sumnje da je u razdoblju od početka aprila do sredine avgusta 1992. godine u prostoru VIC Lora u Splitu, u kojem su bili smešteni ratni zarobljenici srpske nacionalnosti, ove brutalno premlaćivala, mučila i vređala njihovo osobno dostojanstvo osobito uvredljivim i odvratnim postupcima, koristeći uticaj koji je očito delom crpela iz činjenice što je bila supruga zapovednika logora, pozivala je i podsticala na počinjenje opisanih nedela i druge zatvorske stražare, što su oni bespogovorno izvršavali‘.

Dvadeset i četiri zarobljenika, čija se imena nalaze u spomenutoj prijavi, nisu imali priliku da iznesu pred sudom svoju stranu priče jer je nadležno Državno tužilaštvo prijavu odbacilo. Tužilaštvo Republike Hrvatske je pre godinu dana zatražilo da nadležno županijsko Državno tužilaštvo preispita svoju odluku. Međutim, odgovora o daljnjem toku istrage, prema Inicijativinim saznanjima, nema.

Uprkos postojanju određenog broja presuda, celokupni sudski epilog o tome što se događalo u Lori za vreme rata, a u vezi sa protivpravnim zatvaranjima i mučenjima civila uglavnom srpske nacionalnosti i zlostavljanjima zatočenih ratnih zarobljenika, do danas ne postoji. Javnost je slabo do nimalo informisana o zločinima koji su se devedesetih događali u centru Splita, a državni i lokalni tužioci o tome godinama ćute. Upravo zato, važno je da predsednica odgovori na postavljeno pitanje, te tako doprinese suočavanju s onim što se događalo u navedenom periodu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading