Đetići ginu za NATO! Usvojen zakon po kome će Vojska Crne Gore morati da učestvuje u MIROVNIM misijama

Autor:

Svet

28.12.2018

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorska vlada usvojila je predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica vojske u međunarodnim snagama prema kojem će učešće pripadnika Vojske Crne Gore u misijama podrške miru, odgovora na krize i u okviru humanitarnih operacija biti obavezno, piše "Pobjeda".

RepublikaFoto: youtube.com/Portal Antena M
Foto: Ilustracija

Do sada je, kako se podseća, za učešće u misijama bio primenjivan princip dobrovoljnosti.

U pitanju je predlog izmena i dopuna Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivno stima u inostranstvu.

- Da bi neki pripadnik Vojske Crne Gore, kako je određeno zakonom koji je na snazi, bio upućen u neku međunarodnu misiju ili operaciju, prvi korak je njegovo prijavljivanje na oglas Ministarstva odbrane. Ukoliko se lice ne prijavi na oglas ono ne može biti upućeno na zadatak bez obzira što postoji potreba da se na zadatak uputi njegova formacijska jedinica - pojasnili su u Ministarstvu.

Navode da se zbog ovakvih pravnih rešenja dešava da Vojska Crne Gore ne može, ponekad, uputiti neku jedinicu u međunarodnu operaciju na osnovu međunarodnih obaveza i sporazuma sa saveznicima.

- Razlog je izostanak par pojedinica iz te jedinice koji dovodi u pitanje njenu popunjenost, prethodnu zajedničku osposobljenost i operativnu sposobnost za izvršenje dodeljenog zadatka. Na primer, izostanak jednog komandira iz jedinice onemogućava izvršenje zadatka njegovih potčinjenih. Njegova zamena zahteva dodatno osposobljavanje i probijanje prethodno dogovorenih rokova sa saveznicima - ističu u resoru ministarstva odbrane.

Zato je, napominju, pokretenuta procedura za izmjenu ovog zakona.

Ukoliko Crna Gora u drugoj polovini sledeće godine pošalje svoja dva podoficira u Irak, biće to njeno četvrto uključivanje u mirovne misije NATO, osim onih u kojima učestvuje pod okriljem Evropske unije, kod obala Somalije, u Maliju i u Zapadnoj Sahari, navodi sajt CDM.me.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading