MAKEDONIJA: Usvojen Predlog zakona o upotrebi albanskog jezika

Autor: Tanjug

Svet

11.08.2017

13:15 >> 13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonska vlada usvojila je danas Predlog zakona o upotrebi jezika, kojim se, ako bude usvojen u Sobranju, albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u opštinama i gradovima u kojima živi najmanje 20 osto Albanaca, preneli su skopski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izgleda da će u Makedoniji drugi zvanični jezik biti albanski

I dok predstavnici vlasti usvajanje ovog zakona tumače usklađivanjem sa evropskim standardima, opoziciona VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, tome se protivi i tvrdi da je reč o uvođenju dvojezičnosti i federalizaciji Makedonije.

Činjenica je, međutim, da je uvođenje albanskog jezika, kao drugog zvaničnog jezika, deo koalicionog sporazuma premijera Zorana Zaeva sa albanskim partijama.

Uvođenje albanskog jezika kao zvaničnog je i deo tzv. Tiranske platforme koja je sačinjena u Tirani uoči formiranja makedonske vlade.

Kako je raniije najavljeno, premijr Zaev će predstavniti zakon javnosti, a pre nego što bude stavljen na dnevi red Sobranja o njemu će se izjasniti Venecijanska komisija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading