Sramota, Milov rektor skinuo spomenik: Pisalo da je pradeda srpski junak

Autor:

Svet

21.12.2018

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rektor crnogorskog univerziteta Danilo Nikolić, koji je praunuk nosioca prestižne Obilića medalje Staniše Nikolića, uklonio je spomenik sa groba svog pradede na kome je pisalo da je on bio srpski junak i postavio drugi bez natpisa. Očigledno da mu se ne dopada to što se njegov najbliži rod borio za "srpske ideale" i time ponosio.

RepublikaFoto: Printskrin
PRECI SE OKREĆU U GROBU Grob Staniše Nikolića pre i posle

"Nek ti večno spomen svetli sa krvavog Bardanjolta s Muselima i Brdice, gde su tvoje haubice smrt sejale dušmaninu za spas srpskih ideala i slobodu domovine iz ratova 1912. godine", glasio je tekst koji je Staniša napisao za života.

ANTISRPSKA HISTERIJA

Hroničar Jovan Markuš sa Cetinja potvrdio je ovu priču i naveo da se grob nalazi kod Hrama Presvete Bogorodice u Ozrinicima kod Nikšića.

- Upućeni meštani kažu da je Nikolić pre smrti odredio koji epitaf treba da bude na njegovom grobu. Oporuka je ispoštovana, međutim, odmah posle smrti svoga oca Danilo je skinuo spomenik sa epitafom i postavio nov - pojasnio je Markuš.

Više ništa što dolazi iz Crne Gore nije neočekivano od trenutka kada su podigli spomenik Titu

Dejan Mirović, profesor prava

Da su u Crnoj Gori na delu antisrpska histerija i potiranje svega što ima veze se srpstvom, svima je poznato, ali da će otići tako daleko da menjaju nadgrobni spomenike, malo ko je verovao.

RepublikaFoto: Printskrin

NASTAVAK DELIRIJUMA

Profesor prava Dejan Mirović, kome je zabranjen ulazak u Crnu Goru pod obrazloženjem da ugrožava nacionalnu bezbednost, nije iznenađen ovim potezom Milovog rektora, jer to je, kako kaže, samo jedan od sramnih poteza crnogorske vlasti na čelu sa Đukanovićem.

ĐUKANOVIĆ: Kako kaže stara narodna izreka, očigledno da se budale ne seju, nego same niču

- Nije neočekivano. Za mene više ništa što dolazi iz Crne Gore nije neočekivano od trenutka kada su podigli spomenik Titu. Ovo je samo nastavak delirijuma. A rektorov potez je isto tako i jedan duboko anticivilizacijski i antihrišćanski čin - kaže Mirović za Srpski Telegraf.

Član skupštinskog dbora za odbranu i bezbednost Vladimir Đukanović je najblaže rečeno zgrožen postupkom crnogorskog rektora.

- Čisto ludilo! Kako kaže stara narodna izreka, očigledno da se budale ne seju, nego same niču. Onaj ko dira grobove svojih predaka na taj način čini strašan greh. Nažalost, takvo ponašanje i nepočinstvo je postalo popularno u Crnoj Gori i više ništa ne treba da nas iznenadi - kaže Đukanović.

Prestižno odlikovanje

Obilića medalja (nazvana po srpskom junaku Milošu Obiliću) vojno je odlikovanje za junaštvo koje je ustanovio Petar II Petrović Njegoš 1847. i posle ga crnogorski vladari dodeljivali najistaknutijim ratnicima. Prvonosilac ove medalje je vojvoda i crnogorski ban Novica Cerović, inače najbliži Njegošev poverenik.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading