CARINA: Pokušao da uveze zaštićenu vrstu papagaja!

Autor: Tanjug

Svet

10.08.2017

09:17 >> 09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na graničnom prelazu Kelebija sprečen je pokušaj nelegalnog unosa četiri živa primerka zaštićenog afričkog sivog žako papagaja, saopštila je Uprava carine.

Foto: pixabay.com
Žako papagaj pokušao "na kvarno" u Srbiju

Žako papagaji se ubrajaju u jednu od  360 vrsta papagaja zaštićenih Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) i nacionalnim propisima Srbije.

Četiri papagaja te vrste su otkriveni posle ponoći u automobilu marke "Opel" mađarskih registraskih oznaka.

Dvojni državljanin Srbije i Mađarske (51) po zanimanju nastavnik, carinicima je rekao da nema ništa što bi trebalo da prijavi, ali je ubrzo na zadnjem sedištu njegovog automobila pronađena drvena kutija sa pregradama, prekrivena majicom, u kojoj su se nalazila četiri živa žako papagaja (Psittacus erithacus).

 Putnik je pokušao da se opravda rekavši da je ta dva para papagaja dobio na poklon u Mađarskoj i da nije znao da je potrebno da ih prijavi na granici.

Vozač nije posedovao CITES dozvolu za uvoz zaštićene vrste, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak!

Otkriveni primerci predati su ZOO vrtu Palić na dalje staranje.

Za ovom vrstom papagaja postoji velika potražnja na globalnom tržištu kućnih ljubimaca, pre svega zbog njihove prirodne sposobnosti da oponašaju ljudski govor, kao i zbog izraženih kognitivnih sposobnosti.

Carinici su prošlog leta na aerodromu "Nikola Tesla" sprečili pokušaj nelegalnog unosa dva živa primerka afričkog sivog žako papagaja u Srbiju iz Angole.

U prekršaju se tada našla srpska državljanka, koja je letom iz Frankfurta sa suprugom doputovala iz te afričke zemlje, a ptice je pokušala da unese u zemlju bez odgovarajuće CITES dozvole za uvoz. Ta dva žako papagaja sada su stanovnici beogradskog ZOO vrta, navedeno je u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading