AJKULA UHVAĆENA KOD BUDVE

Autor:

Svet

10.08.2017

08:47 >> 08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ajkula duga 220 centimetara ulovljena je kod ostrva Sveta nedelja nadomak Budve u Crnoj Gori, a njene fotografije objavljene na društvenim mrežama izazvale su pravu pomamu. Ipak, nadležne službe su istakle da razloga za paniku nema jer je reč o plavoj ajkuli ili modrulji, kako je poznata na Jadranu, kao i da je reč o vrsti koja uobičajeno nije opasna za ljude uprkos svojoj veličini. Međutim, s obzirom na to da postoje slučajevi napada na kupače, ta vrsta se ne smatra potpuno bezazlenom.

RepublikaFoto: facebook.com/p.vremeplov
Uhvaćena plava ajkula od 2,2 metra

Inače, na Jadranskom moru je mogućnost napada morskog psa veoma mala, ali ipak postoji. Prvi slučaj koji je potresao javnost desio se pre više od 60 godina.

Na dan ustanka Crne Gore 13. jula 1955. godine trojica studenata iz Srbije su se vozila čamcem kod Velike ravne stijene na Mogrenu. Jedan od njih, Stevan Tomašević (21) iz Čačka, uskočio je u more, ali nedugo zatim ga je napala vodena zver.

RepublikaFoto: facebook.com/p.vremeplov
Svake godine se na Crnogorskom primorju primeti primerak morskog psa

jkula je, naime, prvim ugrizom gotovo prepolovila nesrećnog Stevana. Prema tvrdnjama tamošnjih ribara, Tomaševića je ubila velika bela ajkula dugačka skoro sedam metara. 

Napadi te vrste na čoveka uglavnom su smrtonosni, ali one retko zalaze u Jadran, najčešće prateći velike brodove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading