Ameri blokirali isporuku aviona Hrvatskoj: Tramp potkresao krila Kolindi i Plenkoviću!

Autor: D. SIMIĆ

Svet

07.12.2018

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzalud su se nadali... Hrvatska vojska neće u skorije vreme dobiti 12 aviona F-16 kupljenih od Izraela, jer je isporuku stopirala Amerika, i to po nalogu predsednika Donalda Trampa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Mada se Kolinda Grabar Kitarović i Andrej Plenković mesecima hvale borbenim avionima F-16 (jedan je čak leteo iznad Knina tokom proslave "Oluje"), plaćenim 500 miliona dolara Izraelcima, sada je ceo posao ozbiljno doveden u pitanje.

Kako navode izraelski mediji, glavnu ulogu u rušenju hrvatskih planova imaju SAD. Naime, Vašington blokira prodaju F-16 Hrvatima jer po njihovom mišljenju Izrael nije smeo da prodaje avione bez njihovog pristanka. Tramp je, kažu, bukvalno pobesneo kad je saznao da je Izrael nadogradio elektronski sistem u avion američke proizvodnje i tako nepošteno profitirao u njihovoj prodaji.

I dok iz Zagreba tvrde da čine sve što je moguće da nađu neko prihvatljivo rešenje, vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da američka firma koja je proizvela F-16 ima prava da blokira prodaju ovako nadograđenih aviona.

- Ta američka kompanija je povređena zato što na tenderu nije dobila dokumentaciju i nije joj dat rok da se prijavi. Hrvatska strana je sa Izraelom napravila direktnu ponudu i izmuljala taj tender - objašnjava Lazanski.

RepublikaFoto: youtube.com/US military Technology
F-16

Dodaje i da su ovi avioni Hrvatima preko potrebni jer je stanje na njihovom nebu alarmantno.

- Hrvatska avijacija se svela na dva-tri miga-21 koji lete. Što se aviona tiče, u ozbiljnom su deficitu i mislim da ih nemaju dovoljno ni za čuvanje vazdušnog prostora - zaključuje naš sagovornik.

Blokiranje prodaje F-16 Hrvate ponovo dovodi u krajnje neizvestan položaj. A ono što ih još teže pogađa je činjenica da će Srbija, nakon nabavke iz Rusije, već u martu sledeće godine imati čak 14 modernih migova-29. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading