Zaev zagrmeo: Niti ja, niti vi, niti moja deca neće biti "Severnomakedonci"

Autor:

Svet

06.12.2018

19:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Niti ja, niti vi, niti moja deca neće biti "Severnomakedonci", poručio je makedonski premijer Zoran Zaev odgovarajući na pitanje kako se osećao jutro nakon što su poslanici u Sobranju glasali za izmene makedonskog Ustava.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

- Tačno je da imamo pridev severna, ali mi ostajemo Makedonija - rekao je Zaev, a preneo portal Plusinfo.mk.

Kako je objasnio, "videli smo da 27 godina tonemo, možemo i da nastavimo da tonemo, ali da bismo obezbedili bolje uslove života u našoj zemlji i da ne postanemo država penzionera, kao i da zadržimo mlade, odlučili smo se na ove korake".

Podsetio je da je u Prespanskom sporazumu priznat makedonski jezik, kao i pravo na samoopredeljenje i poručio: "Nećemo biti 'Severnomakedonci', a nećemo nositi ni uvredljivo ime 'firomci' (FYROM, Former Yugoslav Republic of Macedonia)".

On je tokom javne debate na Univerzitu FON u Skoplju rekao da makedonski građani treba da razmisle šta ostavljaju svojoj deci, nakon čega je njegov govor bio pozdravljen velikim aplauzom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading