Nikad mu nije bilo dosta srpske krvi: Ovo su najmonstruozniji zločini Nasera Orića

Autor: blic.rs, Republika

Svet

30.11.2018

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odsecanje ruku i izbijanje zuba jedanaestogodišnjaku kome je preko celog stomaka urezan krst, celonoćno masovno silovanje srpskih devojaka, igranje fudbala glavama srpskih vojnika, ubijanje zatvorenika koji su se predali, masakriranje i iživljavanje civila - samo su neki od zločina o kojima se govorilo na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koje je po drugi put Sud BiH oslobodio optužnice za zločine nad Srbima 1992. na području Srebrenice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Naser Orić po izlasku iz Suda

Tokom suđenja Naseru Oriću svedoci su pričali o njegovim zverskim zločinima i ubistvima trojice srpskih zarobljenika, ali Sudskom veću Suda BiH to nije bilo dovoljno da ga osude.

Jedna od najstravičnijih sudbina vezana je uz ime 11-ogodišnjeg Slobodana Stojanovića. On se vratio u selo kako bi spasao svog psa, ali su ga uhvatili. Kasnije je pronađen sa šest izbijenih zuba i razrezanim trbuhom u obliku krsta, dok su mu ruke bile odsečene do lakata.

Jedan od svedoka detaljno je ispričao kako je Orić u Zalazju 1992. godine brutalno ubio sudiju Slobodana Ilića. On je pojasnio da su sudiji ruke bile vezane iza leđa i da je gledao kako ga je Orić ispitivao.

- Sudija Ilić mu nije odgovarao i zbog toga ga je Orić udario, tresao i galamio na njega. Posle nekog vremena nožem ga je ubo ispod vrata i u prsa. Ilić je jauknuo od bola i pao na kolena, a Orić ga je ponovo udario i prevrnuo na zemlju, a zatim ga još nekoliko puta udario nogama - ispričao je svedok.

On je dodao da je kasnije video da Iliću ide i krv iz oka, a da je zatim Orić uzeo automatsku pušku i u njega ispalio rafal od sedam ili osam metaka.

 

 

Kada je u pitanju ubistvo Milutina Miloševića svedoci su ispričali da je on bio zarobljen i da ga je takođe ispitivao Orić.

- Ispitivanje je trajalo više od sat vremena, Orić je bio iznerviran i udarao ga je rukama, nogama, čime je stigao. Čuo sam kako ječi. Pucao je u njega iz automatske puške i ne mogu da garantujem da je bio mrtav. Video sam da ga je zatim jednim rafalom "potvrdio" optuženi Sabahudin Muhić, kojeg sam znao od ranije - izjavio je jedan od svedoka.

On je rekao da je Milošević ukopan na livadi pored potočića u blizini kuće Asima Mehića, te da je grobnica u kojoj je ukopan posuta krečom.

Svedok je govorio i o akciji na selo Kunjerac sa ciljem zauzimanja bazena za vodu, u koji je trebalo da sipaju otrov. On je ispričao rekao da je u Kunjercu vidio Orića kako sedi na nekim drvima, a dva metra od njega bilo je pet, šest zarobljenih Srba.

- Prepoznao sam fotografa Mitra Savića zvanog Mačak. Kada sam ga video došlo mi je da plačem, bio je uplašen, a nisam smeo da mu pomognem. Muhić je s njim nešto pričao, a kada je došao Orić, uz dreku i viku počeo je da ga ispituje. Počeo je da ga udara, a onda je izvadio kolt i pucao mu u prsa i glavu. Ubijen je još jedan Srbin, ali ne znam ko je - ispričao je tokom suđenja zaštićeni svedok.

 

Sud: "Nije dokazana krivica"

U obrazloženju presude navedeno je da u ponovljenom postupku nije dokazana krivica optuženih. Porodice srpskih žrtava odmah su u pratnji specijalne policije, naoružane dugim cevima, napustile Sud BiH, a ispred su dočekani uzvicima "Alahu ekber" od strane više desetina Orićevih pristalica.

U trenutku kada je autobus sa članovima porodica srpskih žrtava napuštao parking Suda BiH mogle su se čuti i salve zvižduka Orićevih pristalica koji su pred sudom nosili transparente i ratne zastave BiH. Porodice žrtava Orićevih zločina u i oko Srebrenice ispred suda su ostavile natpis "Sud BiH = Naser Orić" koji je ubrzo uklonjen.

 

Nema pravde za srpske žrtve

Na izricanju presude nije bio prisutan tužilac Miroslav Janjić, a osnovni razlog oslobađajuće presude ratnom komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću je to što u pravosudnim institucijama BiH nema pravde za srpske žrtve, smatra on.

- To je postalo potpuno očigledno i, kako sada izgleda, te pravde za Srbe neće ni biti. Nadležna tela, mislim na VSTS, treba da se dobro zapitaju da li je ovo to pravo pravosuđe BiH kakvo treba da bude - rekao je Janjić Srni. On je precizirao da u sudnici Suda BiH nema ni žrtava, ni sudija, a ni tužilaca iz Srpske.

 

Orić izazio saučešće porodicama ubijenih Srba?!

U izjavi za agenciju Patria Naser Orić je rekao da izražava saučešće porodicama ubijenih Srba te da je proces protiv njega bio montiran, zasnovan na izjavi zaštićenog svedoka "O-1" koji je "višestruko presuđivan za krivična dela, koji se pokušao predstaviti kao borac Armije RBiH, a na kraju je dokazano da to nije nikada bio".

- Napadi velikosrpskih snaga iz Srbije na mene i moj narod traju od 1992. Mi smo još uvek najisturenija tačka BiH prema Srbiji i nama je jasno da ćemo uvek biti prvi na udaru - rekao je Orić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading