ZAEV POLTRON: Pense, menjam i ime, samo da uđem u NATO

Autor:

Svet

04.08.2017

08:30 >> 08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev se iza zatvorenih vrata na Samitu lidera Jadranske povelje u Podgorici dogovorio sa drugim čovekom SAD Majkom Pensom o novom imenu svoje države samo da bi ona što pre mogla da uđe u NATO

RepublikaFoto: Tanjug
Žuri mu se u NATO: Zoran Zeav (levo) sa Majkom Pensom (u sredini) i Duškom Markovićem

- Zaev je pred Pensa izneo nekoliko predloga za novo ime, pa bi ta država ubuduće mogla da se zove Gornja Makedonija, Severna Makedonija, ili Republika Makedonija (Skoplje). Pens ga je, s druge strane, obavestio da su Grci saglasni sa ponuđenim predlozima - prenosi Sputnjik, aludirajući na činjenicu da

Grčka već deceniju blokira put Makedonije u EU, ali i u NATO, jer se bivša jugoslovenska republika zove kao i severni deo grčke teritorije. 
 
Aleksandar Mitevski iz Centra za istraživanje i analizu iz Skoplja ističe da nije iznenađen događajima sa samita u Crnoj Gori.
 
- Ta priča se uklapa u program reformi "3-6-9", koji je Zaev najavio. Prvi deo plana traje tri meseca, a odnosi se upravo na promenu imena. Zaev je već tražio podršku od Edija Rame, pa i Denisa Zvizdića. A u prilog tome da se stvari kreću u tom pravcu, govori i potpisan sporazum o normalizaciji odnosa sa Bugarskom, koja takođe nije priznavala Makedoniju - napominje Mitevski i dodaje da je za promenu imena države ipak potrebna i izmena ustava, što podrazumeva dvotrećinsku podršku u Sobranju.
 
Podsetimo, Zaev je vladu formirao nakon meseci burnih afera zbog optužbi na njegov račun da radi za albanske interese i da zemlju rekonstruiše u skladu sa Tiranskom patformom.
 
Osim toga, na teret mu je stavljano da sarađuje sa stranim moćnicima, poput Džordža Soroša, samo da bi još jednu balkansku državu, nakon Hrvatske i Crne Gore, uvukao u NATO i time zadao šamar Rusiji.
 
Veruje se da je u zamenu za dolazak na čelo makedonske vlade morao da ispuni brojne uslove, pa tako i taj da zemlju što pre odvuče od ruskog uticaja, zbog čega je sad za svoje interese i tražio podršku Amera. 
 
Koliko je Moskva trn u oku Zapadu, svedoče i Pensove reči sa podgoričkog samita kojima je optužio Rusiju da na silu prekraja granice Balkana. Tom prilikom je poručio da Amerika to neće dozvoliti.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading