(VIDEO) Na današnji dan Praljak popio otrov u Hagu, a sad ga nazivaju "divnim čovekom"!

Autor: Tanjug

Svet

29.11.2018

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski Večernji list podsetio je da je godinu dana od smrti jednog od predvodnika Hrvata Bosne i Hercegovine, generala Slobodana Praljka, a u tekstu tim povodom Praljka naziva "divnim čovekom".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slobodan Praljak pre tačno godinu dana

Večernji u tekstu nigde ne pominje da je Praljku pre ispijanja otrova izrečena pravosnažna presuda za ratne zločine, piše beogradski "Blic".

"Večernji list" počinje tekst uz konstataciju da Praljak za života nije bio kontroverzan, kakvim pojedinci uporno žele da ga okrakterišu, nego baš suprotno - dosledan.

List navodi da je Praljak otišao u BiH nakon što se proslavio u Sunji kao vojnik i zapovednik, a zatim se naširoko hvali njegovo herojstvo i vrlo human odnos prema zarobljenicima, da bi potom, usledila pohvala za operaciju "Lipanjske zore".

- Naime, oslobođenjem donjeg toka reke Neretve i Mostara, Hrvatska se oslobodila pritiska na jugu. Operacija "Lipanjske zore" je zapravo prva hrvatska "Oluja", kad su u pitanju oslobodilačke akcije. Poznato je i to da je general Praljak slao oružje, protivoklopna sredstva i municiju postrojbi Dragana Vikića u Sarajevo. I nesebično oružjem pomagao Bošnjake - navodi se u tekstu.

Tom akcijom progona srpskog stanovništva je komandovao hrvatski general Janko Bobetko, a oko 45.000 Srba prognano je iz svog zavičaja i uništen je veliki broj pravoslavnih svetinja.

"Večernji" to ne pominje, komentariše Blic.

Citirajući Praljkove prijatelje i poznanike, hrvatski list navodi da se samoubistvo moglo naslutiti, jer je govorio da "nijedne minute neće živeti kao ratni zločinac".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Kad bi me telefonski nazvao iz haškoga pritvora, prisećali smo se nekih mlađih dana, predstava, glumaca... Nije nikada dao naslutiti šta će učiniti, čak ni ženi. A poslednja dva-tri meseca pre presude rekao je da ga ne posećujemo. Nije želeo nikoga da primi. Dakle, možda se moglo iz toga zaključiti šta će učiniti. Još se oseća njegov duh, imam osećaj da će se pojaviti, sa svojim glasom, smehom, dosetkom, toliko je bilo života u njemu, snage i energije, borbenosti do kraja - navodi Večernji "sećanje" na Praljka njegovog druga sa fakulteta Mira Međimoreca.

- Rekao bih da je njegov čin samoubistva na nivou neke antičke tragedije. To je sigurno duboko promišljen čin-  rekao je Zlatko Vitez.

Saslušao presudu i popio otrov

Sud u Hagu je utvrdio da je Slobodan Praljak bio deo udruženog zločinačkog poduhvata, na čijem čelu je bio predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Osuđujućom presudom lideri Hrvata u BiH osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Tokom čitanja presude, Praljak je ustao, rekao da on nije ratni zločinac i da "s prezirom odbacuje presudu", nakon čega je popio otrov za koji i dalje nije poznato kako ga je uneo u sudnicu.

Ta presuda inače je jedina presuda kojom je osuđen politički i vojni vrh jedne države, u ovom slučaju Hrvatske, za udruženi zločinački poduhvat, za vreme trajanja rata u Bosni i Hercegovini, od 1992-1995. godine.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading