Novak najviše zaradio od uspeha na turnirima

Autor:

Sport

10.09.2018

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Onog trenutka kada je Novak Đoković po treći put u karijeri osvojio US Open, ponovo je postao teniser koji je osvojio najviše novca od uspeha na turnirima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Đoković je to učinio uprkos činjenici da u ovom trenutku ima manje titula na Gren slemovima, ali i ATP turnirima od Rodžera Federera, od kojeg je i preuzeo čelnu poziciju.

Njih dvojica je trebalo da se susretnu u četvrtfinalu poslednjeg Gren slema sezone, ali se na putu do njihovog 47. susreta isprečio Australijana Džon Milman. Novak trenutno vodi sa 24-22 u međusobnim susretima.

Đoković je u Njujorku slavio protiv Milmana, zatim je bio bolji od Keija Nišikorija iz Japana, da bi u borbi za titulu pobedio argentinskog tenisera Huana Martina del Potra 6:3, 7:6, 6:3. 

 
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Do početka US Opena, Federer je tokom karijere zaradio 117.507.812 dolara, a Đoković 115.310.890. Za plasman u osminu finala, švajcarski teniser je zaradio 266.000 dolara, ali je Novakova zarada u Njujorku daleko veća i ona iznosi tri miliona i 800.000 dolara, što mu je bilo više nego dovoljno da se ponovo nađe ispred svog velikog rivala. 

- Federer možda to radi 20 godina, a Đokovićev vrhunac je stigao nedavno, kada se nagradni fond povećao - pojasnio je Kurt Badenhausen, urednik magazina "Forbs".

Federer je do sada osvojio 99 titula, 28 više od Đokovića, od kojeg u ovom trenutku ima šest više trofeja na Gren slemovima. Srpski teniser je zaradio više od Švajcarca zahvaljujući tome što su Gren slem i ATP tur poslednjih godina ostvarili porast kako što se tiče popularnosti, tako i primamljivosti, ali i broja sponzora.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

- Teniseri imaju ključnu ulogu u tom rastu. U ovom sportu je viđen znajačan porast nivoa nagradnog fonda u poslednjih 10 godina, zahvaljujući kojem tenisere dele komercijalni rast tenisa - naglasio je portparol ATP Sajmon Higson.

Đoković je 13 od svojih 14 Gren slem titula osvojio od 2010. godine, od kada šampioni na sva četiri najveća turnira na svetu dobijaju više od milion funti. I od tada su nagrade za najbolje rapidno rasle, a srpski teniser je to na najbolji način iskoristio u periodu od 2011. i 2016. godine, kada se na 11 od 22 Gren slema našao na tronu, a stigao je do još sedam finala. U istom periodu od pet godina, Federer je osvojio samo jedan Gren slem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading