Teniski analitičar savetuje Novaka da smanji očekivanja

Autor:

Sport

22.04.2018

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verni navijači Novaka Đokovića s nestrpljenjem čekaju da ponovo razbija rivale, ali teniski statistički analitičar Krejg O'Šonesi smatra da srpski as ne sme da žuri, nego postepeno ponovo da gradi igru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

- On zapravo ponovo gradi svoju igru, i vreme je presudni element u tim nastojanjima. Ne smete da se požurujete, ne smete da mislite po sistemu: "Uh, moram da se vratim za dve nedelje, dva meseca...!" Pustite da, figurativno rečeno, "napredak dođe po vas". Ne zahtevajte ništa slično od sebe, ne obazirite se na mišljenja drugih koliko bi trebalo da vam je potrebno vremena. Pozitivna stvar je imati dobre treninge, ali nedovoljno značajna - ako uz njih nemate i mečeve. To je jedini put da povratite osećaj za svoju pravu igru - kazao je za Telegraf O'Šonesi.

Teniski analitičar ne misli da Đoković može da se vrati u vrh do kraja sezone na šljaci.

- Mislim da su takva očekivanja značajno preuranjena, a ostvarenje takvog cilja - nadčovečansko. 

O'Šonesi se potom objasnio povratak proces koji traje.

- Njegova duga pauza i razlozi za nju nisu nešto što se tako brzo rešava. U 2015. godini beleži odnos pobeda i poraza - 82 prema 6. Onda sledi "prelomna" sezona 2016. na kraju koje, uprkos svemu, ima šansu da ostane broj 1 pobedom nad Marejem na završnom Mastersu u Londonu. Onda, još teža 2017 godina - na kompletno iznenađenje teniske scene - i prva duga pauza u skoro 10 sezona. Želim da kažem da je nastajanje njegovog uspeha i apsolutne dominacije nad svakim igračem na turneji, kao i "propadanje" sa vrha - proces koji traje, i isto treba očekivati od eventualnog povratka - poručio je teniski analitičar.

RepublikaFoto: twitter.com/mary_ca_ag
Novak Đoković

Smatra da bi nekada prvi teniser sveta trebalo da umanji očekivanja.

- Pred Novakom je veliki posao, i on ga za sada obavlja sasvim korektno, ali mislim da bi bilo uputno da nista ne forsira, da ne "zaokružuje" datume na kalendaru, da umanji očekivanja. Ne treba se samo radovati ako se pobedi, a onda tugovati ako se – izgubi. Poraz od Tima daje puno razloga za zadovoljstvo. Očekivanja treba – potpuno ukloniti. Kako je moguće porediti bilo šta sa sezonama 2011, 2015; kako je moguće ponoviti tako nešto? Sigurno ne možete ni da kažete :"E, sada želim da se sve ponovi na ovaj ili onaj način!"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading