(FOTO/VIDEO) NAJTEŽI MOMENTI KARIJERE I 9 "SMRTNIH GREHOVA": Novak Đoković bi dobio titulu najboljeg svih vremena da nije... Đoković...

Autor:

Sport

01.03.2021

07:00 >> 11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Te 1991. je dobio prvi reket, a 2021. je ponovo ušao u istoriju...

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković stigao Rodžer Federera

Teško da će iko uspeti da ponovi ono što je uspeo Novak Đoković tokom karijere, iako je po mnogim dostignućima daleko ispred najvećih rivala Rafaela Nadala i Rodžera Federera, moraće da reši Gren slem trku u svoju korist!

Međutim, jedan od najvažnijih rekorda će za nedelju dana biti u njegovom vlasništvu, kada će prestići Rodžera Federera po broju sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste.

 

A ovog 1. marta, Đoković je izjednačio rekord Švajcarca (310 nedelja), dok jednostavna matematika kaže da će Đoković 8. marta imati 311, ali to nije dovoljno za zvanje najvećeg svih vremena…

Posle godina osporavanja, konstantnih kritika javnosti na svaki Đokovićev potez, publike koja je žustro bodrila njegove protivnike, Novak je uspeo da ispiše stranice istorije "belog" sporta, i to mu niko ne može oduzeti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković i Rodžer Federer

Dugo je živeo u senci velikih rivala, a mentalna snaga je ono što je bilo presudno da okrene tenisku istoriju u svoju korist.

Koliko puta je lomio rekete, ulazio u okršaje sa publikom, sudijama. bila je to njegova unutrašnja borba koja mu je donela mnogo preokreta, velikih životih lekcija, a na kraju i trofeja.

Đoković je zasigurno teniser koji se u karijeri suočio sa najviše prepreka, a sada kada je nadomak cilja sve izgleda isuviše lako, kao meč finala Australijan Opena protiv Danila Medvedeva, u kome je najmanje bilo onog starog Novaka.

Kako je Novak Đoković postao mentalna gromada i kralj "belog" sporta? Podsetimo se njegovih najtežih mečeva i momenata karijere…

AUSTRALIJAN OPEN 2021 - MEČ TREĆEG KOLA PROTIV TEJLORA FRICA

Najsvežije sećanje je svakako meč trećeg kola Australijan Opena protiv Amerikanca Tejlora Frica i povreda trbušnog mišića. "Da je bio u pitanju bilo koji drugi turnir, predao bih" rekao je Nole, a onda skupio snagu i pod jakim lekovima savladao mladu tenisku nadu u četiri seta. Primao je niske udarce poput onih da folira povredu, da nema poštovanja prema protivnicima, a nedeljama pre toga je trpeo teror medija i kolega, ali ništa ga nije pokolebalo u nastojanju da osvoji 18. Gren slem titulu (9. rekordnu na Australijan Openu) i tako se približi na dva koraka Federeru i Nadalu.

AUSTRALIJAN OPEN 2020. I EPSKI PREOKRET PROTIV DOMINIKA TIMA

Godinu dana ranije je takođe stajao na pobedničkom postolju, i nije bilo nimalo lakše! U njegovom Melburnu je publika bila protiv njega, a onda je napravio epski preokret protiv Dominika Tima i naslovio se rekorderom Australijan Opena, bila je to njegova osma titula!

Opet je pokazao (po ko zna koji put) da je mentalna gromada. Najpre se psihički vratio u meč, pa tek onda fizički i na kraju slavio sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4! S tim da je relativno lako dobio preostala dva seta, a to je najveća snaga Novaka Đokovića.

POSLE ORGANIZACIJE ADRIJA TURA ĐOKOVIĆ JE POSTAO NAJOMRAŽENIJI SPORTISTA

Organizacija “Adrija tura” u Beogradu je sigurno jedan od najtežih momenata karijere Novaka Đokovića, pošto se altrustička ideja pretvorila u katastrofu, pa je turnir koji je trebalo da se posle Srbije održi u Hrvatskoj, a potom u Crnog Gori otkazan, a Novak je stavljen na stub srama i proglašen krivcem za zaražavanje teniske elite koja se okupila posle mnogo vremena. Međutim, tu nije bio kraj lošoj sreći u 2020.

DISKVALIFIKACIJA SA US OPENA

Iako je tokom čitave 2020. bio neprikosnoven na čelu ATP liste, to je sigurno godina koju Novak želi da zaboravi jer je preživeo najteži udarac u karijeri – diskvalifikaciju sa US Opena. A, šta je onda uradio? Vratio se jači nego ikada i pokorio Rim kada je u finalu savladao Dijega Švarcmana..

Đoković je došao do svoje pete titule u Rimu, a ukupno do 36. Masters titule, tako da je prestigao Rafaela Nadala za jedan trofej i postavio rekord.

DVOSTRUKA NULA PROTIV NAJVEĆEG RIVALA RAFAELA NADALA

Više smo očekivali od  Rolan Garosa 2020, Đoković je doživeo ubedljiv poraz od Rafaela Nadala u finalu 6:0, 4:6, 6:1.

Prethodni put se dogodilo da neko uzme Novaku gem sa nulom 2019 .godine, u finalu Mastersa u Rimu, kada je Nadal takođe prvi set uzeo bez izgubljenog gema. Na kraju je Španac i osvojio turnir u prestonici Italije.

Ipak, ako neko sada može da napravi epski preokret i pobegne sa ivice ambisa onda je to Novak Đoković, ali ovog puta se to nije desilo…

ATOMSKI TENIS NOVAKA ĐOKOVIĆA I RODŽERA FEDERERA U FINALU VIMBLDONA 2019.

A onda da se podsetimo 2019. godine i finala Vimbldona kada je pobedio Rodžera Federera sa 3:2 u setovima i tako osvojio 16. Gren slem u karijeri, kada preokrenuo meč protiv miljenika londonske publike.

Inače, rekorder je i po tome što je osvojio dva Grend slema nakon što je njegov protivnik imao dve meč lopte.

Dva puta je to uradio, oba puta protiv Federera - jednom u Njujorku, jednom na Vimbldonu.

Đokovića je od kraja 2015. godine muči lakat, a sve je kulminiralo na Vimbldonu 2017. godine, kada je morao da preda meč četvrtfinala Tomašu Berdihu.

Srpski teniser je posle toga odlučio da propustio ostatak sezone kako bi se povreda lakta zalečila. Na teren se vratio početkom 2018. godine, ali ne 100 odsto pripremljen.

Stigao je do osmine finala Australijan Opena gde ga je eliminisao mladi Hjeon Čung. Novak je vidno imao problema sa laktom i osmina finala je bila najveći domet. Ali to je poslednji put da je je doživeo poraz u svom Melburnu.

NAJDUŽE FINALE GREN SLEMA U OPEN ERI

Tog 29. januara 2012. svet je video najduže finale nekog Grend slema u Open eri (od 1968, kada je počela era profesionalnog tenisa) - Đoković je savladao Nadala posle pet sati i 53 minuta igre.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Koliko su i jedan i drugi bili izmoreni pokazuje i trenutak sa dodele trofeja kada su morali da im donesu stolice, jer više nisu imali snage ni da stoje. Već u tom momentu je bilo jasno da će mentalna snaga izdići Novaka i "izbaviti" ga iz senke Federera i Nadala.

Često se govori o mentalnoj snazi srpskog asa i kako se vraća praktično iz izgubljenih mečeva, a posebno kada se govori o procentima uspešnosti u taj-brejku. Kada je reč o 2020. Novak je ubedljivo prvi sa skorom 15-2, što je procentualno 88,2 odsto uspešnosti.

9 ĐOKOVIĆEVIH "SMRTNIH GREHOVA"

 

Apsolutni vladar Melburna sa 9 titula – 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021!

Najviše Masters titula – 36, jednu više od Nadala!

Đoković je jedini igrač u Open eri koji je istovremeno bio šampion sva četiri Grend slem turnira.

Novak je 2015, osvojio Vimbldon i US Open, a potom u 2016. Australijan open i svoj za sada jedini Rolan Garos, dok je u međuvremenu trijumfovao i na Završnom mastersu.

Đoković je jedini teniser koji je osvojio "Zlatni masters", odnosno jedini je u istoriji koji je osvojio svih devet turnira Masters seriji 1.000, i to dva puta!

Đoković je jedini koji je ostvario het-trik u "Sunčanom dublu", što je zajednični naziv za američke masterse iz "sunčanih" država Kalifornije (Indijan Vels) i Floride (Majami).

Srpski teniser je tri uzastopne godine od 2014. do 2016. osvajao ova dva turnira.

Novak je i prvi teniser u istoriji koji je u jednom trenutku, a to je bilo nakon osvajanja Rolan Garosa 2016. imao na ATP listi više poena nego drugi i treći igrač sveta zajedno.

Đoković je posle pariskog prvenca imao 16.950 bodova, drugi je bio Endi Mari sa 8.915, a treći Fererer sa 6.655.

Najbolji teniser sveta je 2015. ostvario još jedan rekord. U direktnom duelima je zabeležio čak 31 pobedu nad Top 10 teniserima, dobivši, između ostalih, šest puta Marija, pet puta Federera, te četiri puta Nadala.

Novak je svoju apsolutnu dominaciju teniskim terenima započeo na startu ove decenije 2011. godine kada je u roku od samo 18 nedelja i šest dana izborio plasman na Završni ATP turnir.

Đoković je i rekord grend slemova sa 30 uzastopnih pobeda na četiri najveća turnira tokom 2015. i 2016.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading