(VIDEO, FOTO) Otac ju je sa 700 dolara odveo u Ameriku, sada je "teška" 325 miliona i prava je tigrica

Autor:

Sport

02.03.2020

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji Marije Šarapove, Jurij i Jelena, zbog straha od posledica nuklearne katastrofe u Černobilu, odlučili su da se presele iz beloruskog Gomelja u Njagan, gradu u Sibiru. Tamo je Marija rođena 19. aprila 1987. Otuda i jedan od njenih nadimaka - Sibirska tigrica.

RepublikaFoto: Instagram.com/mariasharapova
Marija Šarapova

Kada je Marija imala tri godine, porodica se preselila u Soči. Sa samo četiri godine, dobila je prvi reket, a sa šest je bila na teniskom kampu Martine Navratilove u Moskvi.

Navratilova, kada je videla tu djevojčicu u Moskvi, navodno u nekom intervjuu rekla da je gledala buduću najveću teniserku sveta. Godinama kasnije, Navratilova se nije mogla setiti tih detalja, ali ako je i rekla, nije pogrešila.

Ambiciozni otac Jurij odveo ju je u SAD, uzeo je svih svojih 700 dolara ušteđevine i sve uložio na 7-godišnju kćerku. Došli su u akademiju slavnog trenera Nika Boletijerija, a menadžerska agencija IMG odlučila je da rizikuje i uloži 35.000 dolara u malu Ruskinju. Kasnije im se to vratilo višestruko. Tako je počela jedna velika karijera.

 

 

Pažnju je privlačila i svojim ljubavnim životom. Kratko je bila u vezi sa pevačem grupe Maroon 5 Adamom Levinom, a nakon toga su kružile glasine da je sreću našla sa teniskim kolegom Endijem Rodikom, iako ta veza nikad nije potvrđena. Bila je verena za slovenskog košarkaša srpskog porekla Sašu Vujačića, a potom se dve godine zabavljala sa bugarskim teniserom Grigorom Dimitrovim. Trenutno je u vezi sa britanskim biznismenom Aleksanderom Gilkesom, koji je zaradio bogatstvo na nekretninama i umetničkim delima. Gilkses se druži sa britanskim džet-setom i dobar je prijatelj sa prinčevima Vilijamom i Harijem.

Marija Šarapova zablistala je već sa 17 godina kada je 2004. osvojila Vimbldon, trijumfom nad Serenom Vilijams u finalu. Navodno je Amerikanki taj poraz teško pao, pa se “zarekla” da više nikad neće izgubiti od plavokose Ruskinje.

Te 2004. mlada Ruskinja postala je hit, talentovana, mlada i lepuškasta, bila je od prvog dana na meti novinara i fotoreportera, a njen otac se kasnije posvetio nekim drugim poslovima i odmakao od tenisa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The dawn of the @australianopen ☀️?? ? Getty

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova) on Jan 19, 2020 at 3:20am PST

 

 

​Marija Šarapova je već sa 20 načinila karijeru neslućenih razmera. Sa 17 je bila pobednica Vimbldona, sa 19 je osvojila US, a 21 Australijan Open, a onda nekoliko godina kasnije 2012., sa 25, kompletirala Gren Slem kolekciju trijumfom na Roland Garosu.

Roland Garos osvojila je još jednom, odnosno to je jedini Gren Slem koji je osvojila dva puta, ali je još 2007. svoju igru opisala sledećim rečima:

- Osećala sam se kao krava na ledu.

 

 

Šarapova nije otišla iz tenisa jer je prestala da bude zaljubljena u igru svog života, strast je još uvek bila tu, ali telo joj nije dopustilo, pre svega hronični problemi sa ramenom zbog kojih je često znala da propušta po nekoliko meseci u sezoni.

Shvatila je da je to uzaludna bitka i odlučila je da zatvori jedno veliko poglavlje u svom životu. Bila je pozitivna na dopinškoj kontroli, na supstancu meldonium, koji je godinama uzimala za rad srca i koji je dospeo na zabranjenu listu, a da to ona nije znala, odnosno barem je tako tvrdila.

Marija Šarapova odavno je prerasla tenis. Sibirska tigrica bila je puno više od teniserke, bila je megazvezda za koju se lepi novac, manekenka, glumica, modna ikona... San snova za sve marketinške stručnjake. Uostalom, dovoljno govori i podatak da je oproštaj objavila u modnim časopisima Vanity Fair i Vogue.

Kad je kao 17-godišnjakinja osvojila Vimbldon, preko noći je postala miljenica svetskih medija. Tenisko umeće u kombinaciji sa atraktivnim izgledom stvorili su od nje fabriku novca. 

Legenda kaže da je Mašin otac 1994. došao na Floridu sa 700 dolara u džepu. Danas je njegova kćerka, prema proceni Forbsa, “teška” 325 miliona dolara. Od tog iznosa, oko 38,7 miliona otpada na tenisku zaradu, sve ostalo su joj doneli sponzori, reklame, linije odeće i slatkiša koje je pokretala. Od 2005. do 2015.,držala je prvo mesto najplaćenijih sportistkinja sveta.

Priznala je svoj greh, pa joj je zbog priznanja kazna umanjena na 15 meseci, ali kada se vratila tenisu,  više ništa nije bilo isto. Mnogim je teniserkama zasmetalo što je Ruskinja u svom povratku dobijala “popuste”, odnosno što su joj turniri davali pozivnice pa nije morala da igra kvalifikacije.

- Kada je neko kažnjen zbog dopinga, smatram da bi trebalo da krene od nule, od dna i probijati se prema vrhu - rekla je Karolina Voznjacki, a slične su poruke slale i Simona Halep i Agnješka Radvanska.

 

 

Šarapova je bila preveliki magnet, da to direktori turnira ne bi iskoristili. ​Iako, sve što se događalo u karijeri Marije Šarapove bilo je poprilično tajnovito. ​Iako je bila praćena na sve strane, uvek zanimljiva novinarima, jer je bila elokventna, znala je da bude i duhovita kada je trebalo, znala je da bude zagonetna, a znala je i da bude i opaka.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It takes a village. Seriously. #oscars

A post shared by Maria Sharapova (@mariasharapova) on Feb 9, 2020 at 7:48pm PST

 

Drugi nadimak bio joj je Ledena kraljica, jer je znala da bude izuzetno hladna prema suparnicama. Tako je jednom poslala poruku Sereni Vilijams, koja je nešto loše rekla na njen račun, i račun njenog tadašnjeg dečka, bugarskog tenisera Grigora Dimitrova.

- Bolje bi joj bilo da vodi brigu o svom dečku i njegovo dvoje dece.

Da joj je rame dopustilo i da nije bilo toliko dugo pauza, karijera bi bila i veća, ali i ovako je tenisu rekla zbogom u najboljem trenutku. Nije otišla kada je bila na vrhu, jer je njen aktuelni ranking (373) daleko, daleko ispod onoga što je nekad bila, ali ono što ju je odvelo na vrh je ostalo za sva vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading