Ðoković, Federer, Nadal - ko će postati GOAT?

Autor: Tanjug

Sport

03.02.2020

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trijumf Novaka Ðokovića na Australijan openu ponovo je pokrenuo polemiku ko je najbolji teniser svih vremena - GOAT (Greatest of all time - najbolji svih vremena).

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novakova pobeda

Bi-Bi-Si (BBC) na srpskom jeziku analizu počinje podsećanjem na 2011. godinu kada su se u finalu Melburna sastali Ðoković i Federer.

 - U tom trenutku Federer je već imao osvojenih 16 pehara na grend slem turnirima, a srpski teniser "samo" dva. Devet godina kasnije, situacija govori da su se stvari znatno promenile - Federer ima 20 trofeja sa najvećih turnira, a Đoković 17. A Đoković je šest godina mlađi od Federera i godinu dana od Rafaela Nadala, preostalog člana vladajuće svetske teniske trojke  - navodi se u tekstru.


Bivši vimbldonski šampion Pet Keš rekao je da je teško predvideti ko će iz trija Federer, Đoković, Nadal biti najbolji svih vremena.

- Federer ima verovatno šansu za još jednim Gren slem peharom, na Vimbldonu. I dalje je u vrhu kada je u pitanju travnata podloga - rekao je Keš za BBC Radio 5.

Ali i Đoković i Nadal definitivno deluju kao teniseri koji mogu da nastave da igraju na visokom nivou, tvrdi Keš. On podseća da su sva trojica već u godinama kada i najmanja povreda može značajno da utiče na formu i eventualno otkazivanje nastupa na nekom turniru.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

- Pogledajte koga je sve Đoković pobeđivao u finalima. U redu, bili su tu i igrači kao Conga i Anderson, ali većinu trijumfa ostvario je protiv Marija, Nadala i Federera, izjavio je Keš.


Veoma je teško odrediti ko bi jednog dana mogao da bude nazvan najboljim teniserom svih vremena.
Ali o tome kako je Đoković do sada beležio uspehe, Keš ima samo reči hvale.

 - To je đavolski dobar način da osvajate Gren slem titule - dodao je on.

Koliko pomenuti trio dominira svetskim tenisom, najbolje pokazuje podatak da je poslednji put neko van tog društva osvojio gren slem u septembru 2016, kada je Sten Vavrinka pobedio na US Openu.
Posle Australijan Opena, u teniskom kalendaru sledi nekoliko turnira iz Masters kategorije, a prvi sledeći gren slem je Rolan Garos u Parizu. A tamo već duži niz godina dominira Rafael Nadal koji je do sada 12 puta bio najbolji na pariskoj šljaci.

U poslednja dva finala upravo je Dominik Tim bio protivnik Nadala, ali presudilo je bogato iskustvo Španca. Na osnovu igara u poslednje dve godine, deluje da je samo pitanje trenutka kada bi Tim mogao da osvoji neki od četiri gren slem turnira.

Ipak, Mats Vilander, bivši švedski teniser, a sada sportski komentator podseća da kada Đoković pobedi u Australiju, obično ima dobru sezonu.

 - To ga već čini favoritom na Vimbldonu, gde brani titulu. To bi mu bio 18. Gren slem. Isto tako, favorit je i na US openu. To je već 19. „Na kraju ove sezone mogli bismo da imamo dvojicu tenisera sa 20 grend slemova ili dvojicu sa 19 - navodi Vilander.

Poznat kao neko ko je ranije često umeo da kritikuje Đokovića, čak i posle pobeda, Vilander sada kaže:

- Verujem da Novak može da osvoji sva četiri velika turnira ove godine. Otvorio je sebi vrata i spreman je da se bori za zvanje najboljeg svih vremena - poručio je Šveđanin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading