LEGENDARNI TENISKI TRENER DIRNUT: Nole me nikada nije zaboravio!

Autor:

Sport

27.11.2018

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni hrvatski trener Nikola Pilić smatra da je Novak Đoković napravio "apsolutno čudo u protekloj sezoni".

Novak Đoković

Đoković je stasao u Pilićevoj teniskoj akademiji u koju je stigao kao 12-godišnjak 1999. i tu proveo četiri godine. Potom su sarađivali i u Dejvis kup timu Srbije koji je osvojio takmičenje 2010. godine.

- Bavio sam se s njim kad je imao 15, 16, kad smo sarađivali u akademiji. Ono što kod njega izuzetno cenim je to što me on, za razliku od brojnih drugih asova s kojima sam sarađivao, nikad nije zaboravio. I to je njegova istinska veličina - rekao je Pilić za hrvatski portal “100posto”.

Pilić je kao igrač bio šesti teniser sveta, osvojio je US open u konkurenciji dublova, a u pojedinačnoj konkurenciji igrao finale Rolan Garosa 1973. kada je izgubio od Ilije Nastasea. Znatno bolje rezultate ostvario je kao trener jer je osvajao Dejvis kup sa tri različite zemlje – Nemačkom (1988, 1989, 1993), Hrvatskom (2005) i Srbijom (2010).

Đoković se ove godine vratio na mesto broj 1 na ATP listi, iako je u junu bio 22. na listi najboljih igrača sveta.

RepublikaFoto: Starsport
Nikola Pilić

- To što je on napravio u samo nekoliko meseci je apsolutno čudo. Ni ja nisam znao, ni verovao da će ovako završiti godinu. Kad je išao u Ameriku, tamo u martu, kad je bio van forme, zvali su me novinari iz Srbije i doslovno ga “pokopavali”. Ali ja sam im samo govorio, “čekajte, čekajte”. Svi mi znamo njegov kvalitet i svaka mu čast na tome. Ova sezona je sjajna zbog toga što se tako vratio i svima očitao lekciju, a još je impresivnija ona iz 2016. kad je imao skoro 17.000 poena - rekao je legendarni teniser.

Hrvatska je u nedelju u Lilu osvojila svoju drugu “salataru”, ujedno poslednju po dosadašnjem sistemu takmičenja. Pilić smatra da je skandal ono što radi firma “Kosmos” čiji je jedan od šefova fudbaler Barselone Đerar Pike.

- Zar se može tradicija od 120 godina kupiti za novac? To je skandal i mislim da će biti bojkota. Neće igrati top igrači. Gde je atmosfera, videli ste 25.000 navijača na tribinama? Francuzi su gubili a navijali su kao ludi. To je draž Dejvis kupa, i parama su to ubili. Ko će da gleda tenis u Madridu kada budu igrali Kanada i Južna Koreja? 20 ljudi će to da gleda. Taj Pike i Japanac su napravili grešku i ne znam kako je federacija pristala na to - kaže Pilić.

RepublikaFoto: Starsport
Nikola Pilić

Ipak, Pilić ne veruje da je novac najveći problem ovog sporta.

- Uzmite za primer samo ovu paralelu. Samo 100 tenisera živi odlično od tenisa, samo najboljih 100, ostali životare. A u fudbalu imate oko 150.000 igrača koji dobijaju odličan novac. I to je najbolja paralela - zaključio je Pilić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading