5 RAZLOGA ZBOG KOJIH SU SRPKINJE NA KROVU SVETA!

Sport

22.10.2018

03:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nenametljivo i bez praznih obećanja, srpske odbojkašice otputovale su na Svetsko prvenstvo u Japan, a vratile se sa peharom šampiona i zlatnim medaljama oko vrata!

RepublikaFoto: FIVB
Šampionke sveta!

Spontane i prirodne, nisu krile da je medalja cilj, ali su tokom trajanja napornog šampionata u sportskom duhu išle korak po korak i na kraju obradovale naciju istorijskim uspehom. Zlato u Japanu je tek drugo sa svetskih prvenstava u kolektivnim sportovima od osamostaljena države Srbije, posle vaterpolista.

- Cela država treba da bude ponosna i srećna zbog istorijskog zlata na Svetskom prvenstvu - kratko i jasno objasnila je jedna od najsrčanijih u timu i uvek nasmejana Brankica Mihajlović.

Da ništa nije slučajno, pa ni 11 trijumfa na 13 utakmica u Japanu, i da je sve plod rada i zajedništva, dokaz su upravo srpske odbojkašice, a Srpski telegraf predstavlja pet ključnih razloga zbog kojih su se popele na krov sveta.

RepublikaFoto: FIVB

1. Kontinuitet selektora Terzića

Dok se u velikom broju sportova selektori menjaju kao od šale, recept Odbojkaškog saveza Srbije za uspeh je kontinuitet. Selektor Zoran Terzić preuzeo je reprezentaciju davne 2002, nije smenjivan posle prvih slabijih rezultata, već je opravdao poverenje i postao simbol stabilnosti reprezentacije.

2. Srbija na prvom mestu

Naše zlatne dame ni u Japanu niti na bilo kom takmičenju ne propuštaju priliku da na kulturan način pokažu svima ko su i odakle su. Sve do jedne su posle finala bile ogrnute srpskim zastavama, a himnu "Bože, pravde", uz koju su i zaplakale, znale su od reči do reči i pevale na sav glas.

RepublikaFoto: FIVB

3. Spoj mladosti i iskustva

Trinaest godina razlike je između najmlađe i najstarije članice šampionskog tima. Iskusna kapitenka Maja Ognjenović, rođena 1984, hladila je ostatak ekipe kada god je bilo potrebno i ulivala im poverenje svojom smirenošću. S druge strane, 21-godišnja Tijana Bošković poentirala je u ključnim trenucima i zasluženo proglašena za MVP turnira.

4. Pobednički mentalitet

Evropske i svetske šampionke pucaju od samopouzdanja, zbog čega su gotovo kao vaterpolisti navikle naciju na medalje. Od bronze na Evropskom prvenstvu 2015. nije prošlo nijedno veliko takmičenje, a da su se vratile bez odličja, uključujući i Olimpijske, igre gde su se okitile srebrom.

5. Porodica i van terena

Jedan od retkih timova gde nikada nije bilo skandala je upravo ženski odbojkaški. Devojke nisu dozvolile čak ni spekulacije i nagađanja da nešto nije u redu, druže se i van terena i ne odvajaju se kad god im se ukaže prilika da vreme provode zajedno. Za primer svima!

RepublikaFoto: FIVB

Slavlje uz pivo i Marinka Rokvića

Zlatne devojke slavile su u hotelu u Japanu do jutra i zasluženo proslavile i ponekim alkoholnim pićem. Dominiralo je japansko pivo, a hitovi narodne domaće muzike podizali su atmosferu. Pre svega popularna pesma Marinka Rokvića "Ti za ljubav nisi rođena".

Bruka i sramota! Samo Rašićeva u idealnom timu

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) uvrstila je samo jednu Srpkinju, Milenu Rašić, u idealni tim šampionata iako su osvojile zlato. S druge strane, poražene Italijanke imaju čak četiri predstavnice.

Gracije na balkonu

Svečani doček srpskim odbojkašicama biće priređen danas ispred Starog dvora. Program počinje u 18 časova, a njihov dolazak očekuje se u 19.

Pucale petarde od Beograda do Republike Srpske

Srpski tim čine odbojkašice rođene od Vrbasa do Prištine, ali je najglasnije slavlje verovatno bilo u Republici Srpskoj! Predvodnice reprezentacije Tijana Bošković i Brankica Mihajlović rođene su u Trebinju, odnosno Brčkom, koji su na nogama svaki put kada se naše dame bore za medalje.

Italijanke se gušile u suzama

Sve dok nisu morale da ustanu i krenu ka pobedničkom postolju, odbojkašice Italije su nezaustavljivo plakale. Poznati list Gazeta delo sport piše da članice srebrnog tima i te kako žali za propuštenom šansom, ali da poručuju da će nastaviti dalje da jure zlato.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading