BEOGRADSKI MARATON OD 2019. U RUKAMA ASS!

Autor:

Sport

24.04.2018

05:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd će 4. novembra 2018. godine dobiti još jednu maratonsku trku pod nazivom Serbia maraton, saznaje Srpski telegraf. To je posledica gubitka sertifikata trke koja se 31 godinu održavala svake treće subote u aprilu i urušavanja ugleda tradicionalne manifestacije i imena prestonice. Sve zbog 300.000 evra duga koji je preduzeće "Beogradski maraton" d. o. o. napravilo poslednjih godina zbog neisplaćenih nagrada, nakon čega je Evropska atletska federacija precrtala Beogradski maraton sa mape.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Beogradski maraton

OD 2019. PO STAROM

Ipak, atletičari i Beograđani ne moraju da strahuju da će ubuduće trčati dva puta godišnje jer se od 2019. sve vraća u normalu, ali ovoga puta daleko ozbiljnije, i to u organizaciji grada Beograda i Atletskog saveza Srbije. Tada će se trkačka elita predvođena maratoncima iz Kenije (čitaj: ove godine ih nije bilo) vratiti na ulice srpske prestonice.

- Preduzeću "Beogradski maraton" d. o. o. januara 2019. ističe petogodišnji ugovor koji neće biti obnovljen jer su upropastili maraton. Oni ostaju bez organizacije maratonske trke iza koje će već od sledećeg aprila potpuno stati grad Beograd i Atletski savez Srbije. Rezultati iz Beograda opet će biti priznati u celom svetu, a ostvarivaće ih najbolji svetski trkači - otkriva naš dobro obavešteni izvor.

RepublikaFoto: Starsport
31. Beogradski maraton

BAČENA LJAGA

Ogorčenost što je maraton došao u ovakvu situaciju iskazao je i generalni sekretar ASS Slobodan Branković. On u razgovoru za Srpski telegraf podseća da problem nije nastao preko noći.

- Bačena je ljaga na tradicionalnu trku, grad i državu, ali to se razvija već godinama. Video sam sva tri pisma u kojima Evropska atletska federacija opominje Beogradski maraton da će trka biti izbačena iz kalendara zbog dugovanja. To se na kraju i desilo. Već neko vreme se ne isplaćuju obećane novčane nagrade. Mnogo puta nam je EAF postavio to pitanje iako mi nemamo nikakve veze sa organizacijom. Jedino je preko ASS nekoliko puta išla pomoć Ministarstva omladine i sporta, ali često nismo dobijali odgovor kako je taj novac trošen. Zbog toga smo i tužili to privatno preduzeće, a MOS i ASS ne podržavaju trku od prošle godine. Mi ne možemo da se bavimo dugovima, to je za institucije, a ne da javnost odlučuje - istakao je Branković, a onda ponudio pomoć u rešavanju problema.

- Prolećni maraton je potreban Beogradu. On promoviše srpsku atletiku i turizam prestonice. Zato je ASS spreman da bude posrednik u rešavanju problema između grada i Beogradskog maratona. Ali nisam optimista - dodao je gensek ASS.

Hronologija događaja
- 12. septembar 2016. Evropska atletska federacija opominje Beogradski maraton da će ga IAAF obrisati iz kalendara zbog neisplaćenih nagrada, uz konstataciju da su narušili integritet i kvalitet manifestacije
- 19. januar 2017. EAF opet piše Beogradskom maratonu da će biti izbačen iz kalendara jer ne ispunjavaju standarde za organizaciju

- 3. april 2018. IAAF potvrđuje da Beogradski maraton više nije deo evropske atletske porodice zbog neisplaćenih obaveza

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Milos Vasic

11.04.2019 07:54

Beogradski maraton je trka namenjana rekreativcima... Elitnim trkacima nisu isplacivane nagrade zbog cega je trka izgubila licencu. Za dobijanje nagrada su postavljene norme koje nasi atleticari vecinom ne mogu da ispune zbog cega trku veliki broj ozbiljnih atleticara nece trcati. Manji gradovi dodeljuju i do 10 nagrada sa znatno manjom cenom startnog paketa i bez ucenjivanja koji rezultat treba istrcati. Mozda je po broju trkaca najveca trka u Srbiji ali je po rezultatima ubedljivo poslednja.