Softver Mercedesa koštao Hamiltonu prvog mesta u Australiji

Autor:

Sport

29.03.2018

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski šampion Formule 1 Mercedes saopštio je da je zbog greške u softveru sistema koji ekipa koristi u trkama vozač Luis Hamilton izgubio prvo mesto u trci za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

RepublikaFoto: instagram.com/lewishamilton
Luis Hamilton

Hamilton je prošle nedelje u prvoj trci u šampionatu u Melburnu zauzeo drugo mesto iza Sebastijana Fetela iz Ferarija. 

Britanac je krenuo sa pol pozicije, vodio je tokom trke sve dok na stazu nije uvedeno virtuelno bezbednosno vozilo, što je iskoristio Fetel, otišao na zamenu guma i na stazu se vratio ispred Hamiltona, koji je nekoliko krugova ranije išao u boks.

U Mercedesu su bili iznenađeni pošto je softver koji određuje strategiju u trci naveo da će Hamilton biti ispred Fetela kada se nemački vozač vrati iz boksa.

- Radi se o oflajn alatki u sistemu koja se koristi za merenje vremena izmedju vozila koje ostaju na stazi i onih koji ulaze u boks tokom različitih faza sejfti kara. Pronašli smo grešku u toj alatki, što znači da nam je prikazala pogrešan broj - rekao je direktor inženjerskog tima u trkama Mercedesa Endru Šovlin.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija: Foto

On je otkrio da je razlika od skoro dve i po sekunde bila kobna po ishod trke za Mercedes.

- Mi smo računali da imamo oko 15 sekundi, a u stvari se radilo o brojci manjoj od 13 sekundi. Zbog toga smo mislili da smo bezbedni. Mislili smo da imamo malu prednost, a onda smo videli rezultat. Pali smo na drugo mesto, bilo je teško preticati i nismo mogli da prođemo - dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading