POZOVI SRBINA AKO HOĆEŠ TITULU, ŠTERBIK: NISAM NI SPAVAO, JOŠ SLAVIM

Autor:

Sport

29.01.2018

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija je prvi put u istoriji postala prvak Evrope savladavši Švedsku u finalu odigranom u Zagrebu (29:23), a apsolutni heroj u pohodu na kontinentalni tron bio je srpski golman i nekadašnji reprezentativac naše zemlje - Arpad Šterbik (38).

Šterbik je Špancima doneo zlato!

Njegovo naknadno pojavljivanje moglo bi lako da se opiše u jednom filmskom blokbasteru koji bi komotno mogao da nosi naziv - Pozovi Srbina za titulu!

Došao je kao zamena za povređenog Gonsala pred polufinalni meč protiv Francuske (27:23 za Špance), a bio je najbolji kada je bilo najpotrebnije. Spustio je roletnu Šveđanima u drugom poluvremenu finala. Iako su Skandinavci imali vođstvo od 14:12 na pauzi, "furija" je zahvaljujući Arpadu za 13 minuta drugog dela napravila seriju 7:1, čime je okrenula meč u svoju korist. O svojoj filmskoj ulozi u pohodu na evropski tron neverovatno skromni čuvar mreže govorio je za Srpski telegraf. Prvi smo ga pozvali posle najvećeg uspeha u karijeri!

- Ovo napišite ako baš morate: ja još nisam ni legao! - kao iz topa će Arpad kroz smeh, jer je očigledno bio lider ekipe i u kafani.

Odmah potom je nastavio:

- Kad pobeđujemo kao šampioni, moramo i da slavimo kao šampioni!

Sad je red da obiđete španskog kralja?

- Ostali igrači idu kod Felipea VI, a ja moram već u sredu da idem u Mađarsku zbog obaveza u novom klubu Vespremu. A nema ni potrebe da idem kod kralja, upoznali smo se već nas dvojica i znamo se jako dobro.

Je li vaš epski dolazak u Hrvatsku bio plan ili slučajnost?

- Sve je lepo i krasno kada se pobeđuje. Ma kakav plan, ja sam došao jer se Gonsalo povredio. Verujte, on je bolji golman od mene. Došao sam jer smo godinama bili zajedno. Oni su moji bliski prijatelji, moja familija. Zvali su me tako i na svetski šampionat u Katar, ali nisam hteo da ulećem.

Uništili ste Šveđane sjajnim odbranama u drugom poluvremenu. Jeste li svesni svoje uloge u finalu?

- To je možda slučajno bilo. Igrali smo dobar napad. Sprečili smo njihov ritam, nisu imali nijednu kontru. To su odlučile dve, tri lopte. Jedna greška. Neću da zidam ovaj uspeh na sebi.

Jeste li pratili utakmice Srbije?

- Nisam mnogo. Gledao sam meč protiv Hrvata, pobedu nad Islandom. Nije loše kao što se čini, momci napreduju. Fali malo detalja, možda više rada na psihološkom planu.

Pitate li se da li je ovo moglo da vam se desi u dresu Srbije?

- Nikad ne razmišljam unazad i o tome šta je bilo. Napravio sam dobru odluku kad sam odlučio da igram za Španiju.

U kakvim ste odnosima sa ljudima u srpskom rukometu i sportu uopšte?

- Ja praktično od 2001, kada sam bio u Mađarskoj, nisam tu. Od 2004. sam u Španiji. Slabo pratim situaciju, ispratim najvažnije sportske vesti. O nekim tračevima koji su se pojavljivali ne bih da pričam - zaključio je Arpad.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading