10 RAZLOGA ZA PONOS SPORTSKE SRBIJE U 2017!

Autor:

Sport

31.12.2017

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski sportisti bili su na visini zadatka i u 2017. godini. Naša nacija, već navikla na velike uspehe naših predstavnika na sportskim borilištima širom meridijana, imala je razloga za ponos i osmehe. "Bože, pravde" se slušalo na podijumima u mnogo prilika, a zajedno sa sportistima mirno je pred našom zastavom stajala i publika širom sveta.

RepublikaFoto: Starsportphoto
Reprezentacija u fudbalu posle osam godina ponovo na svetskoj smotri

Hvala Bogu, ali i našim herojima i heroinama iz raznih sportova, razloga za slavlje bila je na pretek. Ovo su samo neki događaji koji su nas usrećili i dali nam pogonsko gorivo u neizvesnim, varljivim vremenima.

1. Plasman fudbalera na SP u Rusiji 2018. godine

Ma koliko se radovali uspesima košarkaša, vaterpolista, tenisera ili odbojkaša, uspeh seniorske fudbalske selekcije bio je pravi dašak svežine za prijatelje sporta u Srbiji. Posle osam sušnih godina i Južne Afrike 2010, "orlovi" su se plasirali na neko veliko takmičenje i to direktno iz grupe D, u kojoj su još bili Republika Irska, Vels, Austrija, Moldavija i Gruzija.

Počeli smo remijem sa Ircima kod kuće 2:2, a završili ciklus trijumfom nad Gruzijom 1:0, kada je pogodak Aleksandra Prijovića bacio u ekstazu preko 40.000 navijača na stadionu "Rajko Mitić", ali i celokupnu naciju koja je pored TV prijemnika pratila pohod naših momaka u Rusiju.

Nedugo posle plasmana selektor Slavoljub Muslin je smenjen, što je izazvalo oprečne reakcije u javnosti. Dok se čeka novo trenersko ime na klupi, Srbija je na žrebu u Moskvi dobila rivale u grupnoj fazi Mundijala, gde će igrati protiv Kostarike, Švajcarske i Brazila.

RepublikaFoto: Starsport
Partizan i Zvezda ponovo su u evropskoj orbiti

2. Zimovanje Partizana i Crvene zvezde u Evropi

Ono što je bila misaona imenica, ove jeseni je postala lepa realnost. Zima je kalendarski počela tek pre nekoliko dana, ali je proleće ogrejalo srca i duše svih zaposlenih i navijača dva naša najveća kluba. Nakon što su krajem avgusta "večiti rivali" zajedno obezbedili prolaz u grupnu fazu Lige Evrope, dva naša najveća kluba su, ruku pod ruku, prošli i u narednu, nokaut fazu Lige Evrope.

Zvezda je "proleće" u Evropi izborila posle 25 godina, a Partizan će igrati prvi put još od 2005. Zvezda će za protivnika imati CSKA iz Moskve, a Partizan ekipu Viktorije Plzenj.

3. Sezona Ivane Španović

Naša najbolja atletičarka je posle osvajanja bronze na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i u narednoj nastavila sa uspesima. Kada je sve to trebalo da bude krunisano podijumom na Svetskom šampionatu u avgustu, takmičarski broj na leđima i striktno pridržavanje pravila odneli su zlato našoj atletičarki.

Godinu je počela kako je samo mogla da poželi - zlatnom medaljom u skoku udalj na Evropskom dvoranskom prvenstvu održanom u Beogradu. Ipak, Svetsko prvenstvo na otvorenom u Londonu nije donelo radost. Španovićeva je imala skok za medalju, ali joj se otkačio papir sa brojem na leđima, što joj je umanjilo rezultat, pa je osvojila četvrto mesto. Važno je naglasiti da je Ivana odbranila titulu u takmičenju Dijamantska liga.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

4. Srebro košarkaša na EP u Turskoj

Košarkaši su na Evropsko prvenstvo u Turskoj otišli skoro sa "C timom", kako su to objasnile naše kolege iz Hrvatske. Međutim, selektor Đorđević je i sastav desetkovan povredama odveo do velikog finala, u kome su Slovenci, mora se priznati sasvim zasluženo, ostvarili pobedu u završnici i osvojili zlato. Niko nije imao šta da zameri našim igračima, koji su na krilima Bogdanovića, Marjanovića, Mačvana i ostalih uspeli da nadmaše rezultat od pre dve godine u Francuskoj, kada smo bili četvrti.

Srpski tim je bez Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice, Nikole Jokića i mnogih drugih imao samo dva poraza u Istanbulu, od Rusije u grupi i u finalu, posle čega je, kao i mnogo puta ranije, svečano dočekan na balkonu ispred Starog dvora u Beogradu. Takođe, uspeh su ostvarili i srpski predstavnici u basketu tri na tri, koji su nastavili dominaciju i drugi put uzastopno, a treći na poslednja četiri takmičenja, osvojili Svetsko prvenstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

5. Srpska odbojka nastavila žetvu medalja

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije imala je iza sebe više nego uspešnu godinu, pošto je trijumfalno završila kontinentalni šampionat u Bakuu. Pored toga, srpske odbojkašice su osvojile treće mesto na svetskom Gran priju u Nanđingu, dok je krajem godine Tijana Bošković proglašena za najbolju odbojkašicu Evrope.

Naša muška selekcija predvođena nekada sjajnim odbojkašem Nikolom Grbićem, osvojila je bronzanu medalju na EP u Poljskoj. Naši su u polufinalnom meču protiv Nemačke imali prednost od 2:0 u setovima, ali su na neobjašnjiv način ostali bez već upisanog finala sa Rusima. Umesto toga, naši su stisli zube i emotivno ispražnjeni savladali Belgiju 3:2 u borbi za bronzu.

6. Povreda Đokovića i uspeh Krajinovića u Parizu

Naš najbolji teniser je 2017. godinu započeo kao drugi teniser na ATP listi, sa spremnom strategijom za povratak na vrh, ali je godinu okončao kao 12. teniser sveta, uz pauzu od pola godine zbog povrede lakta. Đoković je 26. jula, nakon meča četvrtfinala na Vimbldonu protiv Berdiha, saopštio da zbog povrede lakta više neće igrati 2017. godine, a na njenom kraju je bio 12. na ATP listi. Ipak, očekuje se da naredne godine bude u prepoznatljivoj formi.

Druga teniska zvezda zasijala je na našem horizontu, pošto je Filip Krajinović velikim uspehom na Mastersu u Parizu krajem novembra stigao do 33. pozicije na ATP listi. Mladi Somborac je u finalu doživeo poraz od Amerikanca Džeka Soka, ali je ovaj uspeh sigurno zamajac za još bolje rezultate i uspehe koji će ga lansirati u sam krem "belog sporta".

7. Dupla kruna Partizana u fudbalu

Fudbaleri Partizana su u izuzetno uzbudljivom i napetom domaćem šampionatu uspeli da prestignu Crvenu zvezdu pred kraj trke i osvoje duplu krunu. Crno-beli su u četiri derbija ostvarili tri trijumfa prošle sezone, uz pobedu u finalu Kupa Srbije nad večitim rivalom. Ekipa pod vođstvom trenera Marka Nikolića je senzacionalno došla do trofeja, ali je trener po završetku sezone otišao. Smena je viđena i na klupi Zvezde, gde je nekoliko kola pre kraja otišao Miodrag Božović, kratko ga zamenio Boško Đurovski, da bi potom ekipu preuzeo Vladan Milojević.

Prepucavanja članova uprave dva naša najveća kluba bacila su u drugi plan dešavanja na terenu i zaoštrila tenzije među navijačima. Njihov besomučni rat saopštenjima i prozivke u medijima nastavljeni su i do poslednjih dana kalendarske 2017. godine, kada je Disciplinska komisija FSS rešila da kazni oba kluba novčano, ali i uslovno oduzimanjem bodova zbog međusobnog optuživanja bez iznetih činjenica i dokaza.

8. Crveno-beli košarkaši dominirali u Srbiji i na Jadranu

Košarkaški klub Crvena zvezda nastavio je sa izvanrednim rezultatima i u 2017. godini, koja je donela i velike promene u samoj ekipi. Zvezda je sezonu u Evroligi završila na devetom mestu i umalo stigla do plasmana u Top 8, ali je to nije omelo da potom odbrani "domaće" trofeje, posebno onaj u ABA ligi, koji je doneo novi plasman u Evroligu.

Posle svih dobrih rezultata ostvarenih na klupi tima sa Malog Kalemegdana, ostavku je podneo crnogorski trener Dejan Radonjić, koji ni do dan-danas nije preuzeo neki drugi klub, ili reprezentaciju. Tim je preuzeo Dušan Alimpijević, koji je pre toga trenirao FMP iz Železnika, a od ove sezone u klubu nastupaju Pero Antić, Džejms Feldin, Teodor Ročesti i ostali... Čini se da ni u narednoj sezoni Crvena zvezda neće imati dostojnog oponenta u domaćim okvirima, dok na regionalnom planu konce crveno-belima mogu da pomrse izuzetno motivisane ekipe Budućnosti i Cedevite.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

9. Vaterpolisti nam doneli novu medalju

Vaterpolisti Srbije osvojili su bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu. Iako je osvajanjem trećeg mesta postignut ogroman uspeh, ostala je blaga tuga, s obzirom na to da je Srbija prekinula niz od 10 velikih takmičenja na kojima je osvajala zlatnu medalju. Posle dominantne igre u grupi, u četvrtfinalu je eliminisana Australija, ali je prepreka na putu ka finalu bila Hrvatska. Srbija je u utakmici za treće mesto pobedila Grčku i tako nastavila niz medalja.

RepublikaFoto: Tanjug
Nemeš i Fris su prave uzdanice naših borilačkih sportova

10. Pojedinačni sportisti nas ponovo obradovali

Za kraj valja spomenuti i sportiste koji nastupaju pojedinačno. Njihovi sjajni rezultati su se nastavili tokom godine na izmaku, a nema sumnje da nas očekuje još pregršt dobrih vesti iz atletike, streljaštva, veslanja i borilačkih veština i u 2018. godini.

Marko Tomićević i Milenko Zorić postali su šampioni sveta u kajaku, Zorana Arunović je svetskim rekordom trijumfovala na Evropskom prvenstvu u streljaštvu, a borci su nizali uspehe osvajanjem prvih mesta na svetskim i evropskim prvenstvima - od Aleksandra Kukolja i Nemanje Majdova u džudou, preko Kristijana Frisa i Viktora Nemeša u rvanju, Milice Mandić i Vanje Stanković u tekvondou, pa do Jovane Preković u karateu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading