KO SU KORONA-HEROJI SRPSKOG SPORTA? Dok smo čamili u tami pandemije, ONI SU NAS DIZALI IZ MRAKA!

Autor:

Sport

01.01.2021

09:04 >> 09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kad je bilo teško, oni su bili uzori!

RepublikaFoto: Tanjug, Twitter printscreen
Srpski "korona-heroji" u sportu tokom 2020. godine

Dok se virus koji je našu planetu okovao u lance nesmotreno širio Zemljom, svet sporta funkcionisao je kao da je sve u redu. Onda je došao 19. februar 2020. godine i utakmica između Atalante i Valensije u Ligi šampiona, kada se skoro 40.000 ljudi zarazilo koronom, otputovalo kući i započelo pakao. 

Nismo dovoljno ozbiljno shvatili pretnju kovida, pa je to dovelo do totalnog kolapsa. Nekako smo se dogegali do 11. marta, a tada je sportski univerzum prestao da se vrti.

Nije bilo više fudbala, nije bilo više košarke, čak nije bilo ni tenisa, streljaštva, ma ni pikada, a kamoli snukera.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čestice korona virusa raširile su se planetom, pa su 11. marta obustavljene sve sportske priredbe 

Za mnoge je ovo bio nerealni šok, kao kada zavisnik naglo pokuša da se skine sa droge.

Bilo je gorih stvari u svetu, naravno, umirali su ljudi, plašili smo se mi i za sebe i za bližnje, ali šta je realno život bez najbitnijih sporednih stvari na svetu?

Patili smo i čekali, pa smo nekako i dočekali da nam se vrati sport, uvedene su razne predostrožnosti, o odlascima na stadione još uvek možemo samo da sanjamo, ali smo barem svoje heroje ispratili do kraja sezone kako dolikuje.

U svom ovom haosu nije pošteđen ni "nebeski narod", pa su u srpski sportisti morali da se bore protiv novog neprijatelja pored starih rivala na terenima. 

Neki su čak ugrabili priliku i procvetali tokom ove teške godine, pa smo odlučili da vam približimo uspehe nekih od srpskih "korona-heroja".

Novak Đoković

Da li ste sumnjali da ćemo početi bilo gde drugde? Novak Đoković jedna je od ikona srpskog sporta, šljašteći primer pravog atlete i čoveka, koga nikakva pandemija nije mogla da zaustavi.

Suvišno je govoriti o Novakovom humanitarnom radu, ali je Đoković ove godine prevazišao i samog sebe u borbi za prava svojih kolega tenisera.

Ukoliko niste uspeli da ispratite situaciju zbog silne drame u koju je upletena, prvi reket sveta vodi rat sa ATP-om oko finasija u svetu tenisa.

Srpski teniser zalaže se za to da slabije rangirani teniseri dobijaju veći deo nagradnih fondova, uvidevši kroz svoj put ka vrhu koliko je nekima teško da izdrže finansijsko breme bavljenja "belim sportom". Savet ATP, među kojima su i Rodžer Federer i Rafael Nadal, protivi se takvom planu, pa Đoković, uz pomoć Džona Ajznera, Vačeka Pospišila i mnogih drugih planira da oformi takozvani "sindikat igrača".

On je zato napustio gorepomenuti savez, pa herojski pokušava da se izbori sa njihovim pritscima.

Njegova sezona na terenu, nažalost, nije bila senzacionalna, ali je odbranio titulu na Australijan openu, pobedio u Dubaiju, Rimu i Sinsinatiju, pa će godinu završiti sa skorom 41-5. 

US open i nepravdu koju je doživeo nećemo analizirati, ali je dovoljno reći da je Srbin prvi čovek u skorijoj teniskoj istoriji koj je diskvalifikovan zbog slučajnog pogađanja linijskog sudije u grlo.

Bilo kako bilo, naš Nole bio nam je svetlo u tami, pa mu u 2021. želimo još više uspeha, kako na terenu tako i van njega.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Đoković možda nije imao najuspešniju sezonu na terenu, ali se zato van njega bori za prava svojih kolega

Fudbaleri Zvezde

 

Niko nije bio siguran kako će Crvena zvezda izgledati posle odlaska Vladana Milojevića u decembru 2019. godine, ali kada sada, godinu dana kasnije, pogledamo gde se crveno-beli nalaze, deluje kao da su u bezbednim rukama sa legendarnim Dekijem Stankovićem.

Nije uspela ekipa iz Ljutice Bogdana da izbori Ligu šampiona u ovoj korona-sezoni, Omonija je saplela Zvezdu na poslednjoj prepreci posle penala, ali je učešće u Ligi Evrope crveno-belima dalo šansu da prođu grupnu fazu, što su oni i uspeli.

Bilo je oscilacija, poraz od Hofenhajma delovao je kritično, ali su se onda Stankovićevi puleni konsolidovali, pa su vezali niz pobeda (upečaćen dekalisranjem Slovana od 5:1) i obezbedili proleće u Evropi.

Svakom "Deliji" bilo je toplo oko srca kada je video svoju Zvezdu u sledećoj fazi drugog po jačini kontinetalnog takmičenja, ali je onda žreb odlučio da crveno-beli ukrste oružije sa "rosonerima".

Milan i Zvezda imaju bogatu istoriju, neki se možda sećaju famozne "magle" iz 1988, kada je sudija prekinuo utakmicu pred nerealnih 97,000 navijača na "Marakani", i to kada je Savićević već dao Zvezdi prednost i kada su crveno-beli imali rezultat za prolaz u Kupu evropskih šampiona, zbog, jelte, magle.

Oni mlađi sećaju se i susreta iz 2006. godine, kada su Milanezi sprečili Zvezdu da se kvalifikuje za LŠ.

I tada je bila krcata "Markana", svi su došli da gledaju Kaku, Didu, Gatuza i ekipu, ali su Italijani ipak otišli kući zadovoljni posle 2:1.

U novoj godini nam sledi novi okršaj starih poznanika, pa Zvezdi želimo svu sreću u borbi sa Ibrahimovićem i kompanijom.

RepublikaFoto: Starsport
Iako još uvek ne mogu da slave sa navijačima, fudbaleri Zvezde napravili su veliki podvig plasmanom u sledeću fazu LE

Košarkaši Partizana

 

Dok su fudbaleri ekipe sa crveno-bele strane Topčiderskog brda zasenili svoje "večite" rivale, košarkaši Partizana možda su to uradili Zvezdinim košarkašima.

Da, igra Zvezda Evroligu, ali ekipa nije kliknula pod Sašom Obradovićem, pa smatramo da su crno-beli ipak doneli više radosti svojim navijačima u toku ove grozne godine.

Nisu ni Partizanu cvetale ruže, daleko od toga, ali je priča o povratku iz ambisa od kada je Sašo Filipovski preuzeo uzde od Vlade Šćepanovića možda učinila uspeh "parnog valjka" još slađim.

Crno-beli nisu bili u situaciji da se značajno pojačaju pred korona-sezonu, pa su u skoro nepromenjenom sastavu krenuli u pohod na titulu i Evrokup.

U ABA ligi počelo je polovično, u Evropi još gore, pa je Šćepanović otpušten posle ubedljivog poraza od Burga rezultatom 89:76.

Tada je ekipu preuzeo Filipovski, a od tada Partizan ima 3-1 u Evrokupu i 4-3 u regionalnom takmičenju. Ekipa izgleda revitalizovano, svako polako pronalazi svoju ulogu, posebno je dobro Partizan izgledao u porazu na poslednjem "večitom" derbiju, pa za crno-bele odjednom ima nade!

Prošli su crno-beli u sledeću fazu Evrokupa, ABA liga uvek je neizvesna, pa će i "Grobari" imati čemu da se raduju u novoj godini.

RepublikaFoto: Starsport
Košarkaši Partizana 

Aleksej Pokuševski

 

Retko u poslednje vreme (čast izuzetcima) imamo priliku da se radujemo talasu mladih i talentovanih srpskih košarkaša u NBA, ali često jedan od naših momaka uspe da "propadne kroz mrežu" mnogih timova i da postane suvo zlato (gledamo u tebe, Jokiću).

Još od Darka Miličića niko od srpskih košarkaša nije imao čast da bude izabran visoko na draftu.

Jasno nam je odakle potiče paranoja, ali zar nije NBA više zaboravio na svojevremenog 2. pika koga je Detroit izabrao ispred Karmela Entonija, Dvejna Vejda i Krisa Boša?

Patili su srpski košarkaši zbog loše odluke Pistonsa, ali deluje kao da se tome ipak bliži kraj, pošto je Aleksej Pokuševski posle ove korona-sezone izabran kao 17. pik!

Mnogima je ovaj 214 centimetara visok 18-godišnjak misterija, pošto je većinu svoje košarke do sada odigrao u juniorima Olimpijakosa, ali ukoliko ste pratili našu mladu reprezentaciju, znate o kakvom se igraču radi.

Oklahoma siti svojski se potrudio da sazna sve o ovom momku uprkos blokadama koje je Kovid pokušao da im postavi na put, pa će sada Pokuševski imati sjajnu priliku da pokaže svetu šta je srpska košarka.

Ukoliko sve bude teklo po planu, reprezentacija Srbije uskoro će imati ubitačan NBA tandem pod košem, pa svi koji prate našu nacionalnu selekciju mogu mirno da uđu u 2021. godinu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksej Pokuševski mogao bi sa Jokićem da formira brutalan tandem ispod koša Srbije ukoliko se snađe u NBA

Talas Srba u UFC

Za kraj smo vam ostavili momke koji su možda i najviše napredovali tokom uklete 2020. godine. Iako su se srpski borci i ranije sporadično pojavljivali u UFC, ova godina bila je prava odskočna daska za neke od naših najboljih MMA boraca. 

Ukoliko niste upućeni, UFC je prva sportska organizacija koja se vratila u akciju posle izbijanja pandemije, pa su oni postavili skicu za funkcionisanje tokom korona-ludila. 

Ipak, ni UFC nije otporan na pakosne čestiće Kovida, pa su silne probleme imali sa sklapanjem tuča zbog konstantnih novih slučajeva.

To je nateralo predsednika Dejnu Vajta i njegove saradnike da prošire mrežu boraca, pa su u nju "uplivali" mladi i ultra-talentovani Duško Todorović i Uroš Medić, dok je sjajni Aleksandar Rakić raskrčio put ka top 5 u svojoj kategoriji, pa sada pretenduje i na titulu.

Medić i Todorović prošli su tokom ove godine kroz "Dejna Vajt kontender siriz", šou na kome se borci takmiče za UFC ugovor, gde su obojica izgledali ubitačno, pa šef jednostavno nije mogao da im kaže ne.

"Srpski samuraj" Uroš Medić radi i trenira na Aljasci, ima skor od 6-0, svoju tuču za plasman u UFC dobio je sjajnim udarcem nogom, pa sada jedva čeka novu priliku da se dokaže u "velter" kategoriji do 78 kila.

Duško Todorović ostavio je još veći utisak, pošto je posle dominacije na "Kontender sirizu" već debitovao za američku promociju, nokautiravši Dekvana Taunzenda u drugoj rundi tuče u kojoj je pokazao da je "kompletan paket". 

RepublikaFoto: SBC
Duško Todorović ponosno je predstavljao Srbiju pobedom u UFC

On je takođe neporažen u dosadašnjoj karijeri sa skorom od 10-0, pa će već u martu sledeće godine imati priliku da nastavi put ka vrhu UFC u Abu Dabiju.

Aleksandar Rakić možda je i najpoznatije srpsko MMA ime, a posle 2020. godine, poznato je i svim fanovima ovog sporta širom sveta. 

RepublikaFoto: twitter.com/printscreen
Aleksandar Rakić pretendent je na titulu Jana Blahoviča u polu-teškoj kategoriji u UFC

"Raketa" je možda rođena u Beču, ali hrabro nosi srpsku zastavu u oktagon svaki put, pa sa skorom od 13-2 opako pretenduje na titulu Jana Blahoviča u polu-teškoj kategoriji.

Svoj plasman u top 5 u toj diviziji obezbedio je tako što je savladao "Lavlje srce" Entonija Smita na dominantan način u avgustu ove godine, pa će u 2021. poštovaoci Srba u UFC moći da se raduju borbi koja će Rakiću u slučaju pobede sigurno obezbediti tuču za titulu. On će se, takođe u martu, tući sa Tijagom Santosom.

 

 

 

To su po nama bili srpski sportisti koji su najviše obeležili jednu od najgorih godina u novijoj istoriji čovečanstva, a nama ostaje samo da se nadamo da će sa 2021. doći i "neko novo jutro".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading