AMERIKA U SUZAMA: Preminuo legendarni šampion poznat po tome da je sapleo Kenedijevog ubicu!

Autor:

Sport

03.12.2020

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Legendarni američki atletičar Rejfer Džonson preminuo je u 86. godini života.

RepublikaFoto: Tanjug
Ilustracija

Džonson je osvojio  "zlatne" medalji na olimpijskim igrama 1960. godine, bio je to njegov najveći rezultat i tada je preuzeo i nezvaničnu titulu najvećeg atletičara sveta.

Takođe, Rejfer se proslavio 1968. godine kada je sapleo ubicu Roberta Kenedija, i pomogao da ovaj bude uhapšen. Džonson je učestvovao u Kenedijevoj predsedničkoj kampanji, bio je prisutan kobnog dana u hotelu kojem je ovaj držao govor i posle kog je ubica Sirhan Sirhan iz vatrenog oružja usmrtio brata takođe ubijenog bivšeg predsednika SAD Džona Kenedija.

Bio je ponos Afroameričke populacije u SAD, humanitarac, osnivač organizacije "LA84" koja dan danas ima veliki uticaj na razvoj sporta i sportskih mogućnosti za mlade u Južnoj Kaliforniji.

- Osećaj gubitka premašuje samo zahvalnost koju ćemo uvek osećati zbog prilike da tako blisko sarađujemo sa Rejferom. On je otelotvorio Olimpijski pokret - rekao je Peter Uberoth, izvršni direktor Letnjih olimpijskih igara 1984. godine koji je izabrao Džonsona da zapali baklju za te Igre.

Zbog stečene slave postao prava zvezda, pa se često pojavljivao u holivudskim filmovima, uključujući i dva filma o Tarzanu i jedan nastavak serijala o Džejms Bondu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading