NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Hamilton osvojio i Imolu, a Mercedes novu titulu!

Autor:

Sport

01.11.2020

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobednik je VN Emilije Romanje na legendarnoj stazi u Imoli.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Luis Hamilton

Britanac je na stazi „Enco i Dino Ferari“ upisao devetu pobedu ove sezone, a 93. u karijeri, ispred svog timskog kolege Valterija Botasa. Finac je bio pet i po sekundi iza šestostrukog svetskog šampiona, a njima dvojici na podijumu se pridružio Danijel Rikardo u Renou.

Prvih deset kompletirali su još Šarl Lekler, Serhio Peres, Karlos Sainc, Lando Noris, Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci.

Mnogo je bilo kandidata za vozača dana, a navijači su odlučili da to bude sjajni Kimi Raikonen koji je startovao kao 18, završio je na devetom mestu.

Takav rasplet, uz trku za zaborav Red Bula, omogućio je Mercedesu da sedmu godinu zaredom bude najbolji među konstruktorima. Na taj način, nemački tim je postao prvi u istoriji koji je sedam puta uzastopno stigao do titule i odvojio se od Ferarija koji je bio nezaustavljiv u toj konkurenciji od 1999. do 2004. godine. Kao proizvođač motora, ali sa različitim timovima, sedam titula kao konstruktor osvojio je još samo Ford od 1968. do 1974.

Ferstapenu je u 51. krugu pukla guma, te je odustao, a trku nisu završili ni Rasel, Magnusen, Okon i Gasli.

Hamilton nije dobro otvorio trku, loše je startovao i odmah izgubio poziciju. Međutim, iz Mercedesa su uradili sve kako bi Luis došao do trijumfa.

Ferstapen je prvi otišao u boks, potom je otišao i Botas, a Hamilton je ostao na stazi.

Britanac je u tom trenutku pojačao, Botas je malo usporio, što je bilo dovoljno da Hamilton ode u boks i vrati se prvi.

Luis je imao veliku sreću što je na 15-tak sekundi na stazi bilo virtuelno vozilo, u tom trenutku je otišao u boks i kada se vratio na stazu vozila više nije bilo...

Ovo se desilo u 30. krugu i praktično na polovini trka je bila rešena.

Ferstapen je u narednim krugovima uspeo da obiđe Botasa, međutim u 51. krugu pukla mu je guma i to je kompletno promenilo trku!

Na stazu je izašlo vozilo bezbednosti i svi su odmah pohrlili da odu u boks na promenu guma.

Samo dva kruga kasnije Džordž Rasel je napravio katastrofalnu grešku. Imao je šansu da dođe do prvih bodova, ali je sam od sebe pogrešio i udario u gume. Zbog toga je vozilo bezbednosti bilo još više na stazi.

Trka je nastavljena u 58. krugu.

Do kraja smo videli dosta uzbuđenja, a najviše je uradio Dani Kvjat koji je došao do sjajne četvrte pozicije. Botas, očekivano, nije ugrozio Hamiltona i Britanac je došao do nove pobede.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading