TEŠKA ODLUKA: Ivana Španović će učestvovati na EP, ali ne i na SP

Autor: Tanjug, Republika

Sport

30.08.2020

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivana Španović je ''stari sportista'' i odsustvo sa treninga ili takmičenja ne može gumicom da izbriše sve ono što se akumuliralo dugogodišnjim radom, kaže Goran Obradović, trener najbolje srpske atletičarke.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ivana Španović

Obradović je u razgovoru za Tanjug govorio o tome kako se jedna velika šampionka nosi sa trenutnom situacijom i izostankom sa staze, koji su ciljevi za narednu sezonu, planu za Olimpijske igre i koliko je važna improvizacija u ovom periodu.

Ivana Španović je prošlu godinu završila sa povredom zbog koje je propustila Svetsko prvenstvo u Dohi, a ubrzo posle toga svet je pogodila pandemija korona virusa koja je paralisala sport, obustavila treninge, a nakon toga i mnoga takmičenja su odložena ili otkazana.

Svetska i evropska šampionka u skoku udalj sredinom juna zaradila je novu povredu, kada je slomila metatarzalnu kost, zbog koje je sada u procesu rehabilitacije.

- Izuzetno je teško sportisti da se nosi sa povredom, pogotovo kada se to desi usred takmičarske sezone kao što se to desilo Ivani prošle godine. Sportisti su uvek fokusirani na glavno takmičenje sezone i kada ih nešto spreči da se pojave na istom onda prolaze kroz ozbiljne krize. S obzirom na to da su nam ove sezone otkazana sva velika takmičenja, Ivanina povreda nas nije izbacila iz koloseka - rekao je Obradović Tanjugu.

RepublikaFoto: Starsport
Ivana Španović i Goran Obradović

Na pitanje koja je situacija "pogubnija" za Ivanu, kada nema trening ili kada nema takmičenje, njen trener je odgovorio:

- Ne mogu reći da je nešto od ta dva pogubno za Ivanu. Ona je ''stari sportista'' koji iza sebe ima bezbroj treninga i takmičenja. Odsustvo sa treninga ili takmičenja ne može guzicom izbrisati sve ono što se akumuliralo dugogodišnjim radom.

Svi sportisti su generalno morali da redefinišu ciljeve postavljene za 2020. godinu, Olimpijske igre u Tokiju pomerene su za sledeće leto, situacija je i dalje neizvesna, a kalendar takmičenje svakodnevno je podložan izmenama.

- Ova situacija jeste atipična, ali se meni nije desila prvi put. Početkom devedesetih godina naši sportisti su takođe imali velikih problema sa takmičenjima, jer nam je svet uveo i sportske sankcije. Naš tim je uvek spreman da odgovori svim izazovima, pa i ovom novom. Situaciju smo sagledali iz svih uglova, a ovu godinu koristimo da njen organizam što više oporavimo od višegodišnjeg zamora izazvanim nerpestanim takmičenjima. Od 2013. godine do danas Ivana je osvojila 12 medalja na najvećim takmičenjima - objasnio je Obradović.

 

Cela situacija sa koronom donela je promenu plana, pa su Obradović i Španović odlučili da neće učestvovati na Svetskom prvenstvu u kineskom Nankingu, koje je na programu 19. do 21. marta sledeće godine, zbog Evropsko prvenstva u dvorani od 5. do 7. marta, na kom će Ivana pokušati da osvoji četvrto zlato u nizu.

- Odluka je zapravo bila vrlo jednostavna. Zbog korone je dvoransko Svetsko prvenstvo pomereno za sledeću godinu, tako da ćemo 2021. po prvi put u dvorani imati dva velika tamičenja. Odabrali smo ono prvo, jer će ovo drugo biti u kasnom terminu i poremetilo bi planove i pripreme za Tokio - kaže Obradović i objašnjava kako će trasirati put do Olimpijskih igara, na kojima je cilj da se Ivana popne na najviši stepenik pobedničkog postolja.

RepublikaFoto: Starsport
Goran Obradović i Ivana Španović

- Kao što sam već rekao, ovo nije prvi put u mojoj sportskoj karijeri da se susrećem sa situacijom koja zahteva improvizaciju. Onaj koji se bolje adaptira na novonastavlu situaciju, tj. bolje improvizuje, biće u boljoj poziciji da se bori za medalju na OI. Mi nikada nismo skrivali naše ambicije, a to je zlatna medalja u Tokiju.

Obradović je upitan i koliko će cela ova sitaucije probuditi inat kod Ivane i njega kao trenera, odnosno da li će ovaj loš i nezahvalan period biti prednost kada takmičenja i borbe za medalje krenu.

- Inat se često spominje kao motiv za velika takmičenja. Inat kao motiv koriste samo mladi i neiskusni sportisti. On tada kao motiv i ima neko značenje. Na talasu inata se ne može dugo voziti. Zato on kasnije prerasta u mudrost, a mudrost krasi starije sportiste. Ivana veoma dobro zna da šta su joj prioriteti i motivi kada su Olimpijske igre u pitanju, a to svakako nije inat - zaključio je Obradović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading