ČUDO NA SILVERSTONU: Mercedes na kolenima, maestralni Ferštapen do neverovatnog trijumfa!

Autor:

Sport

09.08.2020

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maks Ferštapen je posle neverovatna 52 kruga osvojio Silverston i stigao do velike pobede.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sjajna vožnja i pobeda... Maks Ferštapen

Ovo je prvi trijumf za Red Bul na kultnoj stazi još od 2012. godine kada je na istom mestu slavio Mark Veber.

Ponovo smo imali dramu sa gumama, Mercedes je sa zadnjim pneumaticima konstantno kuburio, Luis i Valteri su dva puta išli u boks na zamenu i ostali bez pobede.

Ipak su završili na podijumu, doduše iza Ferstapena, ali svakako su dobili veliki broj bodova u trci konstrkuktora, dok je Niko Hilkenberg i dalje bez podijuma u karijeri.

 

Red Bul je na legendarnoj pisti, koja je pre 70 godina bila domaćin prve trke u istoriji, što je i proslavljeno ovog vikenda, potpuno taktički nadmudrio Mercedes. Ferstapen je imao znatno duži stint u odnosu na dvojac nemačkog tima, čime je napravio ključnu razliku u borbi za trijumf.


Botas je bio taj koji je poveo od starta, ispred Hamiltona i Ferstapena, ali je i prvi morao u boks, a timski kolega ga je pratio. Vozač Red Bula je ostao na stazi desetak krugova duže i vratio se iza Finca, ali ga je pretekao posle samo nekoliko krivina i od tada se nije osvrtao.

Njih dvojica su praktično zajedno otišli po nove pneumatike po drugi put, dok je aktuelni šampion ostao duže na stazi, a ispostavilo se da je to bilo ključno u njegovoj borbi sa timskim kolegom. Na novim gumama Hamilton je za više od sekunde sustizao Botas u samom finišu, a pretekao ga je tri kruga pre kraja i usput osvojio i najbrži krug trke.

Najbolji među ostalima bio je Šarl Lekler u Ferariju, ispred vozača Rejsing Pointa Nika Hilkenberga, koji menja Serhija Peresa dok se ne oporavi od koronavirusa. Njegov timski kolega Lens Strol bio je šesti, ispred Aleksandera Albona u bolidu Red Bula i vozača Renoa Estebana Okona. Najbolju desetoricu kompletirali su Lando Noris u Meklarenu i vozač Alfa Taurija Danil Kvjat.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Španije na stazi „Katalunja“ već narednog vikenda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading