KAKVE REČI BRITANCA: Bolt je prevazišao atletiku!

Autor:

Sport

22.07.2020

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sebastijan Kou veruje da je ono što je Jusein Bolt postigao na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. u rangu legendarnog boksera Muhameda Alija i njegovih dostignuća u ringu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jusein Bolt

Čuveni britanski atletičar Sebastijan Kou (63), kasnije predsednik Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Londonu, podsetio je u razgovoru za Eurosport na nezaboravnog sprintera sa Jamajke.

Bolt je u Londonu 2012. odbranio olimpijska zlata na 100 i 200 metara osvojena četiri godine ranije u Pekingu, a posebno je zadivio svet kad je u fantastičnoj trci na 100 metara osvojio prvo mesto uz olimpijski rekord u vremenu od 9,63 sekunde.

Sprinter sa Jamajke je uz ta dva zlata tada pridodao i najsjajnije odličje u štafeti 4x100 m sa preponama, da bi na kraju Igara izjavio:

- Sada sam legenda. Takođe sam i najveći živi sportista.

Kou, koji je i sam imao nezaboravne trenutke osvojivši četiri olimpijske medalje, uključujući zlato u Moskvi 1980. i u Los Anđelesu 1984. na 1500m, i danas je oduševljen učinkom neverovatnog Bolta, koji je po njegovom mišljenju tada "nadmašio samu atletiku".

- Mislim da je Bolt bio neverovatan u Londonu. Sve ono što je pre toga postigao u Pekingu 2008, pa i na Svetskom prvenstvu u Berlinu godinu kasnije, sve te rekorde i podvige, u Londonu je digao na jedan neverovatan nivo - kaže Sebastijan Kou.

Blistao je Bolt i četiri godine kasnije overivši sva ta odličja i na Olimpijskim igrama u Riju, ukupno ima osam olimpijskih zlata, ali će pečat koji je udario u Londonu zauvek biti njegova "lična karta".

- Pitanje koje uvek postavljate je: "Šta posle Bolta?" Odgovor je: "Nikad nećete dobiti drugog Bolta! Kada se Muhamed Ali povukao, nikad niste dobili drugog Alija, ali to ne znači da nemate neke druge sjajne boksere. Tako su došli i novi sprinteri. Ali hoćemo li ikad imati nekoga koji je tako dominirao scenom i otišao toliko daleko u prevazilaženju vlastitog sporta? Ne mogu da se setim nikoga u mom životu još od Muhameda Alija, koji je imao takav globalni učinak u sportu. Zato mislim da je Bolt jedinstven - zaključio je Kou.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading