Šokantne prognoze: OI se neće igrati ni 2021?

Autor:

Sport

20.04.2020

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanski profesor infektivnih bolesti Kentaro Ivata rekao je da je pesimista i da ne veruje da će se Olimpijske igre u Tokiju održati za 15 meseci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Da budem iskren, mislim da se Olimpijske igre neće održati sledeće godine. Za održavanje Igara potrebna su dva uslova - da je koronavirus pod kontrolom u Japanu i da je koronavirus pod kontrolom svuda na svetu- rekao je Ivata, profesor na Univerzitetu Kobe.

Izvršni direktor organizacionog odbora Olimpijskih igara Toširo Muto izrazio je slične rezerve pre deset dana. Nakon toga su organizacioni odbor i Medjunarodni olimpijski komitet rekli da ne postoji "plan B" osim da se pripremaju za Igre koje bi trebalo da počnu 23. jula 2021. godine.

- Veoma sam pesimističan u pogledu održavanja Olimpijskih igara, osim ako se ne održe u potpuno drugačijoj strukturi - bez publike ili sa vrlo ograničenim učešće- rekao je Ivata.

- Morate pozvati mnogo sportisti iz različitih zemalja, što nije baš kompatibilno sa ovim virusom. Japan bi mogao da kontroliše ovu bolest do sledećeg leta. Voleo bih da možemo, ali mislim da se to neće biti slučaj svuda na Zemlji- dodao je on.

U Japanu je oko 12.000 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je oko 250 ljudi preminulo.

Profesorka na Univerzitetu u Edinburgu Devi Sridar rekla je za Bi-Bi-Si da je održavanje Igara moguće ako se pronadje vakcina za koronavirus.

- Ako dobijemo vakcinu u toku sledeće godine, onda zapravo mislim da je održavanje Olimpijskih igara realno. Vakcina će promeniti igru. Ako se to ne dogodi, onda je nerealno očekivati da će se Igre održati- rekla je ona.

Na Olimpijskim igrama učestvuje 11.000 sportista, uz njih još 4.400 paraolimpijaca - a svi sportisti imaju brojne trenere i timove. Pored toga, Olimpijske igre privlače na hiljade navijača sa svih strana sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading