OKS proslavio jubilarni rođendan: Ove godine idemo u Tokio i slavimo rođendan japanskog cara

Autor:

Sport

21.02.2020

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 110 godina od osnivanja tradicionalnom svečanošću u hotelu "Moskva", gde je 23. februara 1910. godine osnovan Srpski olimpijski klub.

RepublikaFoto: Republika.rs
Božidar Maljković

Grupa oficira školovanih u Francuskoj, na čelu sa generalom Svetomirom Đukićem na četvrtom spratu hotela u redakciji lista "Novo vreme" postavila je temelj organizaciji, koja je dve godine kasnije primljena u Međunarodni olimpijski komitet.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ambasador Japana u Srbiji, zemlje domaćina narednih Igara u Tokiju, Junići Marujama obišli su danas apartman u hotelu "Moskva", a potom je Maljković položio lovorov venac na spomen ploču ispred hotela.

- Malo je zemalja u svetu koje mogu da se pohvale ovako dugom olimpijskom tradicijom. Generacije pre nas izgradile su ugled u međunarodnoj olimpijskoj porodici, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli populariziji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. Bogato nasleđe i više od veka duga olimpijska tradicija, svakako su dodatni motiv pri svakom novom izazovu - rekao je Maljković.

On je poželeo sportistima Srbije uspešnu olimpijsku godinu i puno medalja i trofeja.


 - Iskoristio bih priliku da im sa ovog mesta poželim da budu zdravi i da vredno treniraju kako bi u Tokiju ostvarili svoje najbolje rezultate. Siguran sam da ćemo se i ove godine radovati njihovim uspesima i imati razloga da se ponosimo jer su oni najbolje što Srbija ima - istakao je prvi čovek OKS.
RepublikaFoto: Republika.rs
Maljković seče tortu

Ambasador Japana Marujama zahvalio se predstavnicima Olimpijskog komiteta Srbije na pozivu.

RepublikaFoto: Republika.rs
ambasador Japana

 - Velika je čast danas biti ovde i biti deo velikog jubileja koji proslavlja Olimpijski komitet Srbije. Činjenica je da će četiri grada u Japanu biti domaćini srpskim sportistima u periodu priprema i aklimatizacije za predstojeće Olimpijske igre, što potvrđuje sjajne odnose između naše dve zemlje. Želim vam mnogo uspeha na Olimpijskim igrama u Tokiju i daljem radu - rekao je Marujama.

RepublikaFoto: Republika.rs
Torta za OKS

Na svečanosti su prisustvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, državni sekretar za sport Predrag Peruničić, predstavnici nacionalnih sportskih saveza i drugi.


Prvi put na Igrama sportisti iz Srbije pojavili su se na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Prvi olimpijci bili su Dušan Milošević, treći u kvalifikacionoj grupi na 100 m (11,6) i maratonac Dragutin Tomašević, koji je zauzeo 37. mesto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading